Grip i koronavirus odjednom: Kakvu kliničku sliku bi imao pacijent oboleo od oba?

Još nije došlo do slučaja sudara gripa i koronavirusa, ali stručnjaci razmatraju kakvu kliničku sliku pacijentu ovakva kombinacija može da stvori.

Izvor: B92

Nedelja, 21.11.2021.

13:24

Grip i koronavirus odjednom: Kakvu kliničku sliku bi imao pacijent oboleo od oba?
Foto: Profimedia

Profesor Tomislav Preveden, infektolog Kliničkog centra Vojvodine i predsednik Udruženja infektologa Srbije, kaže da ćemo to da vidimo u toku ove jeseni i zime:

"Grip poznajemo više od 100 godina, a koronavirus manje od dve, pa ove dve bolesti su imale vrlo malo prilika da se "sudare" u istoj osobi, što ne znači da to nije moguće. Jer, iako postoji mišljenje da postojanje jednog virusa u ćeliji ometa delovanje drugog i tako sprečava nastanak druge virusne bolesti, ipak se smatra da ista osoba može istovremeno da oboli od gripe i od korona virusne infekcije."

Istovremeno zaražavanje virusom gripa i kovida, prema rečima profesora Prevedena, dovelo bi do teže kliničke slike.

"U tom slučaju komplikacije bi bile češće, a posledice ozbiljnije. Zato kada imamo na raspolaganju efikasne vakcine protiv gripa i protiv korone, savet je da se što veći broj ljudi vakciniše protiv obe infekcije, jer vakcina protiv kovida ne štiti od gripa i obrnuto."

U slučaju da grip i kovid "nastupaju" odvojeno, same tegobe lekarima neće da budu dovoljne da zaključe o kojoj infekciji je reč.

"Generalno gledano, simptomi gripa i simptomi virusa korona su vrlo slični i njihova precizna dijagnoza će moći da se postavi samo na osnovu testiranja", kaže profesor Preveden.

Ipak, profesor Preveden kaže da su simptomi koji su tipični za kovid gubitak čula ukusa i mirisa, a oni se kod gripa gotovo nikad ne javljaju:

"Kod obe infekcije se javlja povišena temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima. Slabost i malaksalost su izraženiji kod gripa, a kašalj je čest kod obe infekcije. Kratak dah i otežano disanje su češći kod korone, jer se kod ove infekcije veoma često javlja upala pluća. Kod korona virusne infekcije tipično je i da se često javlja povišen D-dimer u krvi, što ne viđamo kod gripa, i češće vidimo na rentgenskom snimku pluća nalaz koji ukazuje na virusnu upalu pluća, koja se preko slušalica ne mora čuti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: