U koje doba dana je najveća verovatnoća da se zarazite koronavirusom?

Rezultati nove studije pokazuju da nije važno kada se radi test na kovid 19, jer naš cirkadijalni ritam utiče na ponašanje virusa SARS-CoV-2 tokom ciklusa od 24 sata.

Izvor: Živim.hr

Ponedeljak, 15.11.2021.

14:48

U koje doba dana je najveća verovatnoća da se zarazite koronavirusom?
Foto:Depositphotos/RECSTOCKFOOTAGE

Nova studija otkriva da tačnost PCR testova na koronu (lanac transkripcije i polimeraze, RT-PCR) prati svakodnevni obrazac.

Najveći broj tačnih pozitivnih rezultata javlja se u testovima rađenim oko podneva, dok večernji testovi povećavaju broj lažno pozitivnih rezultata.

Studija takođe sugeriše da je podne doba dana u kojem i simptomatske i asimptomatske osobe najverovatnije prenose virus SARS-CoV-2 na druge.

Naime, naučnici sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu dokazali su da je verovatnoća tačnog pozitivnog rezultata dvostruko veća ako se test radi sredinom dana, a ne uveče.

Virusno opterećenje pojedinca postaje niže nakon 20 sati, što znači da je veća verovatnoća da će rezultat testa sproveden u to doba dana biti lažno pozitivan.

Najveći broj pozitivnih rezultata bio je u popodnevnim časovima, oko 14 časova. To ukazuje da je u ovo doba dana najaktivnije oslobađanje zaraženih čestica u krv i sluz (tzv. virusna transfuzija).

Rizik od širenja virusa

Razlog zbog kojeg podrazumevamo transfuziju je taj što bi najveća količina slobodnih virusnih čestica u sluzi trebalo da se pojavi odmah nakon što virusne čestice izbiju iz ćelija domaćina (tj. transfuzuju) i pre inficiranja novih ćelija domaćina.

Tokom predoziranja, osoba sa infekcijom SARS-CoV-2, čak i ako je asimptomatska, veća je verovatnoća da će preneti virus kada govori, diše i jede u blizini drugih ljudi, rekao je za Medical News Today glavni autor studije dr Karl Džonson.

Pošto cirkadijalni sat reguliše imuni sistem, imunitet funkcioniše bolje ili lošije u različito doba dana. Ovo je verovatno razlog zašto bi SARS-CoV-2 mogao da se neravnomerno oslobađa u sluz.

Uzimanje testa kojim se utvrđuje kovid 19 u optimalno doba dana poboljšava njegovu osetljivost i pomoći će u postavljanju tačne dijagnoze kod ljudi koji su možda zaraženi, ali asimptomatski.

Takođe može pomoći da se optimizuje vreme prikupljanja testova, tumačenja rezultata i savetovanja pacijenata. U isto vreme, poznavanje doba dana kada je izlivanje najaktivnije može pomoći osoblju u bolnicama i staračkim domovima da zakazuju posete pacijentima kako bi se smanjio rizik od širenja virusa, prema istraživanju objavljenom u Journal of Biological Rhythms.

Autori studije analizirali su podatke iz 86.342 klinička ispitivanja sprovedena u oko 130 klinika u Americi između marta i avgusta 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: