Obavezna treća doza fajzera uskoro za sve?

Očekuje se da će Fajzer i Biontek u utorak zatražiti od saveznih regulatora da prošire odobrenje za buster dozu protiv koronavirusa, kako bi uključili sve odrasle osobe, jer je trenutno na snazi preporuka da treću dozu primaju samo imunokompromitovani.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2021.

17:39

Obavezna treća doza fajzera uskoro za sve?
Foto:EPA/ ROBERT GHEMENT

Smatra se da će Uprava za hranu i lekove odobriti zahtev, možda pre Dana zahvalnosti. Savezna vlada namerava da proširi kategorije ljudi koji ispunjavaju uslove za dodatne doze vakcine otkako su prve injekcije odobrene za hitnu upotrebu krajem septembra.

Savetodavni odbor spoljnih stručnjaka Uprave za hranu i lekove glasao je protiv sličnog zahteva kompanije Fajzer sredinom septembra. Umesto toga, komitet je preporučio dopunske vakcine u hitnim slučajevima, za one koji imaju 65 i više godina ili su pod visokim rizikom od bolesti kovid 19 zbog svog zdravstvenog stanja ili posla.

Te kategorije su i dalje bile dovoljno široke da pokriju najmanje 60 odsto stanovništva.

Neki eksperti tvrde da je razlog za dopunske injekcije za opštu populaciju sada jači, navodeći razloge koji se kreću od više podataka iz Izraela do zahteva nekih zdravstvenih radnika da se pojednostave kategorije podobnosti.

FDA ima mogućnost da izmeni ovlašćenje za hitnu upotrebu i ne očekuje se da će ponovo sazvati panel stručnjaka. Preporuke odbora nisu obavezujuće, ali se obično poštuju.

Predsednik Bajden je u avgustu rekao da želi da svi odrasli imaju pravo na buster dozu, zbog zabrinutosti da zaštita vakcina od infekcije vremenom slabi, prenosi Tajms.

Administracija je nameravala da uvede pojačivače do treće nedelje septembra, ali je bila primorana da odloži nakon što su regulatori rekli da im je potrebno više vremena za analizu podataka.

U ovom trenutku odrasli primaoci vakcina Fajzera i Moderne imaju pravo na treću vakcinu šest meseci nakon druge injekcije, za one preko 65 godina ili za one sa posebnim rizikom od obolevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: