Korona hara školama – simptomi često slični kao kod drugih infekcija VIDEO

Kliničke slike dece obolele od koronavirusa daleko su teže nego ranije, upozoravaju lekari. Troje je životno ugroženo u bolnici Dragiša Mišović. U dečjoj kovid ambulanti Doma zdravlja u Nišu svakog dana se obavi oko 170 prvih pregleda.

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 15.10.2021.

18:56

Korona hara školama – simptomi često slični kao kod drugih infekcija VIDEO
Foto:Printscreen/ Prva Tv

Već dve nedelje ne smanjuje se broj novozaražene dece, više od 50 dnevno bude pozitivno na koronavirus. Od posebne važnosti je da roditelji dete dovedu na vreme, čim se pojave simptomi infekcije.

Devetoro dece u Nišu je hospitalizovano zbog koronavirusa, ali u većini slučajeva klinička slika dece nije teška kao kod odraslih i temperatura ne prelazi 38 stepeni.

"Simptomi kod dece ne traju kao kod odraslih, već se nakon nedelju dana oporave, a posle 14 dana većina njih bude spremna za kolektiv", rekla je načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Niš dr Snežana Zdravković.

Ovo je period kada se kod dece javljaju i drugi virusi, pa je problem razlikovati običnu infekciju od kovida.

"Deca se često žale na glavobolju i malaksalost, veća deca umeju da se žale i na bolove u mišićima, zglobovima, nekada na simptome crevnog trakta i povraćanje. To su simptomi koji nisu specifični samo za kovid nego i za druge infekcije", rekla je ona za TV Prva.

Pedesetoro i više od 170 testirane dece bude pozitivno na kovid, roditeljima je predočeno da ih ne dovode u školu ukoliko se pojavi bilo kakva naznaka virusne infekcije.

Deca za odsustvovanje duže od dva dana donose opravdanje, a ako su zbog kovida odustvovala, moraju doneti negativan test da bi se vratili u kolektiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: