Šta se dešava sa organizmom kada jutarnju kafu zamenite zelenim čajem?

Zeleni čajevi, koji nastaju tretiranjem listova svežeg čaja na pari ili blagim zagrevanjem, imaju manje kofeina od crnih čajeva ili kafe, ali dovoljno da vam daju dodatni podstrek.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

09:09

Šta se dešava sa organizmom kada jutarnju kafu zamenite zelenim čajem?
Foto: Shutterstock/Chiociolla

Oni takođe imaju niz drugih zdravstvenih prednosti. Ako tražite način da se ujutro razveselite, ali ste sve nezadovoljniji kafom, prelazak sa kafe na zeleni čaj može biti odlična opcija.

Promene koje se mogu desiti u organizmu nakon prelaska na zeleni čaj, pročitajte u nastavku teksta.

Unosićete manje kofeina

Možda ste čuli da čaj sadrži više kofeina nego kafa, ali to je samo pola priče. U svojoj osnovi, listovi čaja sadrže više kofeina od zrna kafe. Međutim, kada se oba skuvaju, količina kofeina u kafi premašuje onu u čaju.

Studija iz 2018. otkrila je da zeleni čaj ima ozbiljna protivupalna svojstva; drugim rečima, sposoban je da smanji nivo zapaljenja

Ako pijete mnogo kafe, možda ćete dobiti glavobolju kada pokušate da smanjite njen unos.

Zašto je dobro piti zeleni čaj?

Prelazak sa kafe na zeleni čaj možda neće izazvati sve simptome odvikavanja od kofeina, jer zeleni čaj i dalje sadrži približno 20 do 30 miligrama kofeina po šoljici.

Ako pređete sa veoma jakih duplih espreso kafa na jednu šolju zelenog čaja, možda ćete nakratko osetiti glavobolju, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji i nedostatak koncentracije dok se telo ne prilagodi.

Mogli biste se osloboditi anksioznosti i poteškoća sa spavanjem

Foto: Shuttestock/Liv friis-larsen
Smanjivanje nivoa kofeina pijenjem zelenog čaja može pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju sna, posebno ako ste osetljivi na kofein.

Veći sadržaj kofeina u kafi može negativno uticati na ljude koji su osetljivi na kofein. Oni mogu doživeti anksioznost, nesanicu i srčane efekte poput povećanog broja otkucaja srca ili povišenog krvnog pritiska.

Sve vreme smo zeleni čaj pili na pogrešan način?

Ako vam ovo zvuči poznato, možda bi bilo vredno smanjiti nivo kofeina prelaskom na zeleni čaj.

Promena bi mogla da pomogne u smanjenju anksioznosti vašeg tela i smanji simptome prekomerne stimulacije kofeina, dok vam i dalje daje dovoljno podsticaja za kofein da biste krenuli ujutru.

Unećete više antioksidanata

Zeleni čaj takođe sadrži različita jedinjenja i sastojke koji mogu pomoći našem imunološkom sistemu, boriti se protiv infekcija i smanjiti rizik od bolesti.

Još jedna korist od čaja je velika količina antioksidanata koje sadrži. Dok ih i kafa takođe ima dosta, čaj obično ima veću koncentraciju.

Posebno zeleni čaj ima razne antioksidante za koje se pokazalo da poboljšavaju zdravlje i ima veći sadržaj antioksidanata od kafe.

Za šta je dobar zeleni čaj?

Benefiti redovne konzumacije zelenog čaja su mnogobrojni. Međutim, među njima najznačajnija uloga zelenog čaja ogleda se u procesu gubitka telesne težine, snižavanja krvnog pritiska i smanjivanja nivoa holesterola u krvi.

Pored ove tri glavne uloge, zeleni čaj se pokazao kao izuzetno koristan napitak prilikom borbe sa stresom, a dokazano je i da pozitivno utiče na zdravlje bubrega kao i na smirivanje problematične kože lice i njegovo čišćenje.

Možete smanjiti upalu

Upala, koja je odgovor imunološkog sistema na pretnje i stres, ključni je faktor u očuvanju vašeg zdravlja. Trajno zapaljenje niskog stepena povezano je sa srčanim oboljenjima, reumatoidnim artritisom, astmom, degenerativnim bolestima i raznim vrstama raka, prema istraživanju objavljenom 2018.

Zašto je zeleni čaj bolji od kafe?

Studija iz 2018. otkrila je da zeleni čaj ima ozbiljna protivupalna svojstva; drugim rečima, sposoban je da smanji nivo zapaljenja, jer stimuliše antiinflamatorne reakcije tela i smiruje imunološki sistem.

Zeleni čaj za mršavljenje

Zeleni čaj je pun dobrih elemenata koji pozitivno utiču na zdravlje.

Ovaj napitak sadrži značajnu količinu antioksidanasa i drugih biljnih jedinjenja koja povoljno utiču na proces gubljenja telesne težine jer podstiču gubitak viška tečnosti kao i sagorevanje masti. Još jedna pozitivna karakteristika zelenog čaja je i to što pojačava fizičku spremnosti, te bavljenje fizičkim aktivnostima, koje je važan korak prilikom procesa mršavljenja, postaje lakše i jednostavnije.

Kako se priprema zeleni čaj?

Ono što je zajedničko za pripremu većene biljnih čajeva jeste da se listovi ili cvetovi biljke od koje se čaj pravi potope u vodu, a zatim ostave da odstoje tokom desetak ili više minuta pre same konzumacije.

Međutim, u slučaju pripreme zelenog čaja, veoma je važno obratiti pažnju na temeperaturu vode kojom se listivi prelivaju. Naime, ukoliko je voda previše hladna biljci će biti onemogućeno da na nju prenese sva svoja lekovita svojsta, a ako je voda previše vruća može se desi da dođe do prženja biljke. Idealna temeperatura vode kojom se biljka preliva je ona koja je dostignuta par trenutaka pre ključanja vode.

Kad se pije zeleni čaj - pre ili posle jela?

Zeleni čaj je najbolje piti odmah nakon buđenja ili poslepodne. Ova vrsta biljnog čaja je bogata antioksidansima i ima brojne zdravstvene prednosti, pa ga je dobro piti nekoliko puta tokom dana.

Preporuka stručnjaka je da se zeleni čaj pije 30 minuta pre obroka ili jedan do dva časa nakon obroka, jer kiseline koje se nalaze u čaju mogu preuzeti određene hranljive elemente iz namirnica koje su tokom obroka konzumirane.

Zeleni čaj ima i laksativno dejstvo te ga je u toku dana bolje piti nakon obroka da ne bi došlo do stvaranja neprijatnih simptoma u telu.

Zeleni čaj za lice

Zeleni čaj ima brojne zdravstvene prednosti, te se zbog svojih osobina koristi i za negu kože lica.

Ovaj čaj je odličan saveznik u u borbi protiv oštećenja kože, ali odlično utiče i na sprečavanje pojave bora i drugih znakova starenja.

Zeleni čaj u trudnoći

Iako zeleni čaj sadrži antioksidanse i ima brojne zdravstvene prednosti, nije preporučljivo konzumirati velike količine ovog napitka tokom trudnoće. Razlog se krije u količini kofeina koju sadrži ovaj napitak, a kofein može uticati na razvoj fetusa i dovesti do poremećaja.

Preporučuje se da trudnice konzumiraju maksimalno 200 mg kofeina dnevno, što odgovara količini od dve do tri šoljice zelenog čaja dnevno. Takođe, potrebno je biti oprezan i sa suplementima koji sadrže zeleni čaj jer oni takođe mogu sadžati prekomerne količine kofeina.

Gde kupiti pravi zeleni čaj?

Pravi zeleni čaj se može kupiti u prodavnicama koje se bave isključivo prodajom čajeva, kao i u prodavnicama zdrave hrane. Prilikom kupovine čaje neophodno je pročitati njegov sastav na ambalaži, te odabrati proizvod koji je označen kao prirodni,odnosno organski.

Na ovaj način ćete izbeći kupovinu proizvoda koji prošao kroz bilo kakav hemijski tretman. Preporuka je da kupite čaj koji se prodaje u vrećici, jer je veća verovatnoća da će proizvod u ovakvom pakovanju biti svež.

Zeleni čaj za izbacivanje vode

Zeleni čaj ima diuretska svojstva koja mogu pomoći u izbacivanju viška vode iz tela. To se događa zato što zeleni čaj sadrži kofein i tanin koji pomažu u povećanju proizvodnje urina.

Međutim, konzumiranje velikih količina zelenog čaja kako bi se izbacio višak vode u telu nije preporučljiv jer ovaj čaj sadrži kofein koji može negativno uticati na organizam ukoliko se unese u prevelikim količinama.

Zeleni čaj, cimet i lovorov list

Kombinacija zelenog čaja, cimeta i lovorovog lista može biti korisna za zdravlje zbog antioksidativnih i anti-upalnih svojstava ovih biljaka. Cimet je poznat po svojoj sposobnosti da smanji nivo šećera u krvi, dok lovorov list ima anti-upalna i analgetska svojstva te se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih problema.

Kombinacija nadenih sastojaka i zelenog čaja pomaže u održavanju zdravlja srca, poboljšanju imunitet i probave, smanjenju rizika od bolesti jetre kao i u smanjenju rizika od bolesti srca.

Zeleni čaj za visok pritisak

Neke naučne studije su pokazale da zeleni čaj može imati blagotvoran učinak na krvni pritisak. Određena jedinjenja koja su gradivni elementi zelenog čaja su pokazala da imaju svojstva koja mogu uticati na snižavnje krvnog pritiska.

Međutim, još uvek su potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdilo kolika je tačno količina zelenog čaja potrebna za smanjenje krvnog pritiska i koliko je učinkovit ovaj čaj u poređenju sa drugim metodama lečenja hipertenzije.

Zeleni čaj - maska za mitisere

Maska od zelenog čaja može biti korisna za tretiranje mitisera na koži lica jer sadrži supstance koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i sprečavaju oštećenje kože.

Postoji nekoliko načina na koji se maska od zelenog čaja može pripremiti za lečenje mitisera, a jedan od njih podrazumeva da se zeleni čaj skuva, ohladi i nanesu na lice kao maska. Bitno je ostaviti masku od zelenog čaja da deluje 15 do 20 minuta, a zatim lice isprati toplom vodom.

Zeleni čaj i dojenje

Konzumiranje zelenog čaja tokom dojenja je dozovoljeno, ali potrebno je biti oprezan sa količinom koju majka unosi u svoj organizam. Kofein, koji se nalazi u zelenom čaju, može se preneti u majčino mleko koje dete pije.

Kofein dalje može izazvati određene promene u ponašanju bebe, poput izazivanja nemira i nelagodnosti.

Zeleni čaj – koliko ga piti dnevno?

Količina zelenog čaja koja je bezbedna za konzumaciju varira od osobe do osobe i može zavisiti od različitih faktora kao što su uzrast, pol, težina, tegobe i medicinska stanja pojedinca.

Međutim, opšta preporuka za unos zelenog čaja na dnevnom nivou ograničena je na dve do tri šolje.

Koliko dugo sme da se pije zeleni čaj?

Nema određenog vremena koji se odnosi na to koliko dugo zeleni čaj sme da se pije.

Ova aktivnosti isključivo zavisi od potrebe i želje pojedinca, međutim preporuka je se ispoštuje pridržavanje doza koje se konzumiraju u toku jednog dana.

Zeleni čaj pred spavanje

Konzumacija zelenog čaja pred spavanje nije preporučljiva jer on sadrži kofein koji može ometati spavanje. Kofein može uticati na kvalitetu sna i uzrokovati nesanicu, te se preporučuje da se zeleni čaj pije nakon buđenja ili u toku dana.

Ko ne sme da pije zeleni čaj?

Postoje određene grupe ljudi koji ne bi trebali konzumirati zeleni čaj, a to su osobe koje pate od šećerne bolesti, osobe koje imaju problema sa želucem kao i osobe koje pate od određenih alergija. Rizična grupa ljudi koja ne bi trebalo da konzumira zeleni čaj su i osobe koje pije lekove koji se ne smeju mešati sa kofeinom.

Zeleni čaj za bubrege

Sastav zelenog čaja može uticati na smanjenje rizika od nastajanja bubrežnih bolesti kao što su oštećenje bubrega i kamen u bubregu. Međutim, neophodno je sporovesti još istraživanja da bi se utvrdila tačna količina zelenog čaja potrebna za ovu namenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: