Najlakše je uzeti ibuprofen – a posledice?

Ibuprofen deluje tako što zaustavlja prostaglandine, prirodne hemikalije koje izazivaju bol i upalu u telu. Ibuprofen je ocenjen kao najsigurniji antiinflamatorni lek, u smislu mogućih spontanih reakcija na lekove.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2021.

11:12

Najlakše je uzeti ibuprofen – a posledice?
Foto: Shutterstock/fizkes

Tako će nekim ljudima biti lakše da ga uzmu nego aspirin, jer za delovanje zahteva manju dozu i manja je verovatnoća da će izazvati neželjene efekte poput iritacije želuca, piše Eatthis.

Neretko mogu da se dese neke od ovih tegoba nakon uzimanja ovog leka.

Veći rizik od srčanog udara i šloga

"Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, poput ibuprofena, imaju znak upozorenja na kutiji na kom piše da upotreba može izazvati povećan rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih trombotičnih posledica, poput srčanog i moždanog udara", kaže dr Lien Poston. "Ljudi bi trebalo da koriste najmanju potrebnu dozu za ublažavanje bolova, i da prestanu da uzimaju nesteroidne protivupalne lekove što je pre moguće. Kao i da se obrate se svom lekaru ako im trebaju duže od nedelju dana."

Glavobolja

Ironično, prvi lek kom se mnogi od nas okrećemo zbog glavobolje upravo može izazvati glavobolju, ako se koristi prečesto. "Upotreba lekova protiv bolova, poput ibuprofena, rutinski za lečenje glavobolje, može izazvati povratnu glavobolju kada prestanete da ga koristite”, kaže dr Poston.

Visok pritisak

"Uzimanje ibuprofena redovno može malo povećati krvni pritisak”, kaže dr Lien Poston.

Prema klinici Mejo, visoki krvni pritisak često nema simptome. S vremenom, ako se ne leči, može izazvati teža zdravstvena stanja, poput bolesti srca.

Ibuprofen može uticati na dejstvo drugih lekova koje uzimate

Razgovarajte sa svojim lekarom o svim drugim lekovima ili suplementima koje uzimate sa ibuprofenom.

"Ibuprofen može uticati na mnoge lekovite biljke i suplemente za koje nije potreban recept”, kaže dr farmacije Danijel Plamer. "Kada se uzima sa drugim specifičnim lekovima, aktivni sastojak bilo kog leka mogao bi se povećati, što bi rezultovalo ili preteranim pojačavanjem efekta, što bi dovelo do povećanih štetnih dejstava, ili smanjenjem, pa se ne bi postigao željeni efekat leka.”

Otok

"Značajan i primetan neželjeni efekat svakodnevnog uzimanja ovog nesteroidnog antiinflamatornog leka je oticanje nogu ili tela", kaže dr Magdalena Kadet.

Ovakav otok nastaje usled viška tečnosti zarobljenog u tkivima tela. To je uobičajen neželjeni efekat lekova ove vrste i obično nestaje nakon prestanka uzimanja leka.

Gastrointestinalni problemi

"Ako neko često koristi ibuprofen, želudac gubi zaštitnu barijeru i podložniji je povredama”, kaže dr Beri Gorlicki. "S vremenom to može dovesti do gastritisa (upale želuca) ili nečeg zlokobnijeg, poput čira na želucu ili perforacije, što može biti izuzetno bolno, dovesti do krvarenja i može biti opasno po život.”

Oštećenje bubrega

Nikada ne uzimajte više od preporučene doze ibuprofena – to može biti opasno.

"Ibuprofen, ako se ne uzima na odgovarajući način, može izazvati oštećenje ćelija bubrega”, kaže dr Peri. „Ovo oštećenje može biti nepovratno za neke pacijente i zahtevati dugoročnu dijalizu.”

Oštećenje jetre

"Vaša jetra obrađuje sve što konzumirate. Redovno, ‘hronično’ korišćenje ibuprofena može oštetiti ćelije jetre”, kaže dr Sidart Tambar. "Na sreću, jetra se može regenerisati i oporaviti, ali ako se oštećenja ponavljaju, to na kraju može dovesti do ciroze.”

Povećan rizik od krvarenja

"Ibuprofen deluje tako što sprečava enzim ciklooksigenazu, koji je uključen u nakupljanje trombocita, koji su važni za kontrolu krvarenja i hemostaze”, kaže dr Moniša Banote. "Svakodnevna dugotrajna upotreba ibuprofena može povećati rizik od nekontrolisanog krvarenja.”

Zapamtite da je dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom o svim lekovima koje redovno uzimate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: