Italijani potvrdili: Sputnjik V efikasan 82 odsto protiv delte

Ruska antikovid vakcina sputnjik V efikasna je do 82 odsto protiv raznih sojeva koronavirusa, uključujući i deltu, izjavio je danas Andrea Antinori, direktor kliničkog israživanja pri Nacionalnom institutu za infektivne bolesti koji je napravio studiju o sputnjiku V.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.10.2021.

18:17

Italijani potvrdili: Sputnjik V efikasan 82 odsto protiv delte
Foto: V. Juan Roballo/Shutterstock

"Sputnjikova efikasnost protiv sojeva korone je 82 odsto, što u poređenju sa 88 odsto Fajzerove vakcine nije znatno manje. Ruska vakcina je vrlo efikasna, bar protiv delta soja, što je dokazano u laboratoriji", rekao je Antinori za RAI 3.

Prema njegovim rečima, Institut se zainteresovao za rusku vakcinu nakon objave o efikasnosti sputnjika u naučnom žurnalu "Lanset".

"Generalno, ima efikasnost od 91 odsto, što je znatno veći procenat od ostalih vakcina baziranih na adenovirusu, počev od Astrazeneke i Džnson i Džonson", dodao je Antinori, prenosi TAS.

U aprilu je italijanski institut potpisao trogodišnji memorandum o saradnji sa ruskim istražnim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koji je razvio vakcinu sputnjik.

Cilj zajedničkog istraživanja je da se istraži efikasnost ruske vakcine protiv raznih sojeva korone, a italijanski institut ima uzorke od više od 100 sojeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: