Novo istraživanje – antitela lame i kamile delotvorna u lečenju kovida

Imuni sistem kamila i lama ima neobičnu karakteristiku da proizvodi sitna antitela koja se zovu nanotela.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 23.09.2021.

10:24

Default images
Foto: Shutterstock/Clement Chopard Lallier

Stručnjaci Javnog zdravstva Engleske su lek protiv kovida koji se temelji na antitelima lama proglasili jednim od najdelotvornijih ikad testiranih, piše "Telegraf".

Istraživači s Instituta "Rozalind Frenklin" sa sedištem u Oksfodrširu, istraživali su upotrebu antitela lame za lečenje kovida 19 još otkad se virus prvi put pojavio u Velikoj Britaniji 2020. godine.

Teorija se vrti oko neobične karakteristike imunog sistema životinja iz porodice camelidae, koja uključuje kamile i lame, koji proizvodi sitna antitela koja se zovu nanotela.

Deluju na isti način kao i ljudska antitela i okružuju invazivni patogen, ali su znatno manja, što im omogućuva da bolje neutralizuju svaku pretnju.

Kako bi proizveli nanotela specifična za kovid, istraživači su u lamu zvanu Fifi sa univerziteta u Ridingu ubrizgali protein šiljka koronavirusa, što je deo virusa pomoću kojeg se virus veže i ulazi u ljudske ćelije. Ovim eksperimentom Fifi se nije razbolela, ali njen imuni sistem počeo je da proizvodi nanotela protiv proteina koronavirusa.

Istraživači su ih potom izvukli putem uzoraka krvi i kombinovali u tri lanca kako bi povećali njihovu sposobnost vezivanja za viruse, a zatim su ih masovno proizveli u laboratoriji.

Laboratorijski testovi Javnog zdravstva Engleske, Univerziteta u Oksfordu i Instituta "Rozalind Frenklin" otkrili su da je lečenje nanotelima lame dramatično smanjilo težinu bolesti kod životinja.

Utvrđeno je da je upotreba tri spojena nanotela delotvornija protiv izvorne i alfa varijante kovida.

Dodavanjem četvrtog nanotela uspešno je započelo lečenje beta varijante, za koju su naučnici strahovali da bi mogla da izbegne antitela nastala vakcinisanjem.

Profesor Majls Kerol, zamenik direktora Nacionalne službe za infekcije pri Javnom zdravstvu Engleske, rekao je:

"Iako je ovo istraživanje još u ranoj fazi, ono otvara značajne mogućnosti za korišćenje delotvornih tretmana nanotelima za kovid 19. Ovo su najdelotvornija sredstva za neutralizaciju Sars-CoV-2 koje smo ikada testirali", kaže on. "Verujemo da jedinstvena struktura i snaga nanotela doprinose njihovom potencijalu kako za prevenciju, tako i za lečenje kovida 19 i radujemo se zajedničkom radu na nastavku kliničkih studija", kazao je.

Profesor Rej Ovens, rukovodilac proizvodnje proteina na Institutu "Rozalind Frenklin" i vodeći autor studije, kaže:

"Nanotela imaju niz prednosti u odnosu na ljudska antitela. Jeftinija su za proizvodnju i mogu direktno da dođu do tela putem spreja za nos, pa se mogu primeniti i kod kuće, umesto da im je potrebna injekcija. Ovo bi moglo biti korisno u smislu jednostavne upotrebe pacijenata, ali takođe znači i lečenje direktno na mestu infekcije u respiratornom traktu", rekao je.

Profesor Džejms Neismit, direktor Instituta "Rozalind Frenklin", koji je pomogao u istraživanje, rekao je:

"Jako je važno da imamo lekove uz pomoć kojih može da se leči virus, pogotovo, jer se celi svet ne vakciniše istom brzinom i postoji rizik od pojave novih varijanata koje napadaju imunitet i vakcinisanih", kazao je on.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Communications".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: