J&J: Druga doza povećava efikasnost vakcine na 94 odsto

Američka farmaceutska kompanija "Džonson i Džonson" (J&J) je saopštila danas da druga doza njene vakcine protiv kovida 19, data otprilike dva meseca nakon prve doze u SAD, povećava efikasnost vakcine na 94 odsto. Samo jedna doza ove vakcine pruža zaštitu od 70 odsto, prenosi agencija Rojters.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.09.2021.

13:18

Default images
Foto:EPA/ RUNGROJ YONGRIT

Kompanija je sada "prikupila dokaze da dodatna buster doza povećava zaštitu od kovida 19", izjavio je Pol Stofels, glavni naučni direktor u kompaniji

Saopšteno je da druga doza vakcine, data dva meseca nakon prve doze, povećava nivo antitela četiri do šest puta. Kada se da šest meseci nakon prve doze, nivo antitela se povećava dva puta, pokazali su podaci objavljeni prošlog meseca.

Najnoviji podaci će, kako ocenjuje Rojters, pomoći toj kompaniji da se obrati američkim regulatorima za dobijanje dozvole za distribuciju buster doze, uprkos tome što često naglašava trajnost svoje jednokratne doze vakcine.

Američki predsednik Džo Bajden zalaže se za buster doze usled sve većeg broja hospitalizacija izazvanih delta sojem, a Džonson i Džonson je jedina farmaceutska kompanija sa jednokratnom vakcinom protiv kovida 19 koja je odobrena u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: