Hrana koju jedete pred spavanje određuje da li ćete imati dobar san

Rešenje za dobar san bi se moglo kriti i u hrani koju jedete pre nego što odete u krevet.

Izvor: klix.ba

Petak, 17.09.2021.

09:41

Hrana koju jedete pred spavanje određuje da li ćete imati dobar san
Foto:Shutterstock/Syda Productions

Otprilike trećina ljudi ima problema sa insomnijom, a ovih nekoliko namirnica mogu vam pomoći da mirno spavate.

Banane

Iako se smatraju hranom koja služi za povećanje energije, banane su bogate magnezijumom, koji opušta mišiće. Istraživanje je pokazalo da magnezijum može pomoći u lečenju nesanice i drugih problema povezanih sa spavanjem. Sadrže i serotonin i melatonin, koji podstiču san.

Bademi

Poznati su kao izvor zdravih masti, a takođe su puni triptofana i magnezijuma, koji pomažu u opuštanju funkcije mišića i nervnog sistema. Oni istovremeno ujednačavaju vaš srčani ritam. Nijacin igra ključnu ulogu u regulaciji stresa, pomažući u ublažavanju depresije, što dovodi do boljeg sna.

Med

Samo jedna kašika sirovog meda dovoljna je za podsticanje oslobađanja melatonina u mozgu. Smanjuje lučenje neuropeptida oreksina, koji nas održava budnim. Med obnavlja zalihe glukoze u telu, što ga čini savršenom namirnicom za spavanje tokom čitave noći. Ovsene pahuljice

Osim što su još jedna u nizu namirnica bogata vitaminima, mineralima i aminokiselinama koje podstiču melatonin koji podstiče san, pomažu i proizvodnju insulina. Pojedite malu činiju pre spavanja, a i kolačići od ovsenih pahuljica isto tako imaju pozitivna dejstva.

Ćuretina

Jedan od najpoznatijih izvora triptofana je odličan izvor proteina. Zbog nje ćete biti siti cele noći i nećete se buditi kako biste jeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: