Veštačko srce od 160.000 evra ugrađeno kod šestoro ljudi

Francuska laboratorija Karma (Carmat) saopštila je danas da je veštačko srce ugrađeno do sada šest puta, kod dvoje pacijenata u Italiji i kod četvoro u Nemačkoj.

Izvor: Beta

Sreda, 15.09.2021.

09:53

Default images
Ilustracija/Foto:EPA/MAREK ZAKRZEWSKI

Laboratorija je od svog osnivanja 2008. prvu prodaju veštačkog srca obznanila u julu. Tada je jednom pacijentu veštačko srce ugradio tim kardiologa u bolnici u Napulju.

"Vrlo pozitivne povratne informacije o ugradnji veštačkog srca Aeson, kako u komercijalnom kontekstu tako i u kliničkim ispitivanjima, učvršćuju nas u uverenju da uređaj predstavlja stvarnu alternativu transplantaciji srca", rekao je izvršni direkor kompanije Karma Stefan Pija.

On je dodao da se očekuje da desetak evropskih centara, uglavnom u Nemačkoj, bude komercijalno aktivno do kraja 2021. kada je reč o ugradnji veštačkog srca. Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca.

Ranije je navedeno da proteza ima 900 grama i da je teža od pravog srca, koje ima 300 grama.

Laboratija nije navela cenu proteze, ali su francuski mediji navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim postoperativnim tokom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: