Novi lekovi i vakcina spas za najugroženije bolesnike sa multiplim mijelomom

Multipli mijelom je drugi po učestalosti rak krvi, koji čini 10 odsto svih hematoloških maligniteta, sa oko 80.000 obolelih svake godine u svetu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u našoj zemlji se godišnje dijagnostikuje više od 300 bolesnika sa multiplim mijelomom i treba im omogućiti savremene terapije koje im znatno poboljšavaju kvalitet života. Isto tako, za ovu rizičnu kategoriju je važno da se vakcinišu protiv kovida 19.

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

13:36

Default images
Foto: depositphotos/digicomphoto

Septembar je mesec posvećen povećanju svesti o malignim bolestima krvi sa ciljem da se javnost upozna sa ovim oboljenjima, težinom i posledicama koje ove bolesti daju, kao i na koji način se može unaprediti nega i lečenje pacijenata.

Multipli mijelom je maligno hematološko oboljenje, rak koštane srži, koje dovodi do ozbiljnih komplikacija, kao što su: oštećenje bubrega koje može pacijenta odvesti na dijalizu, transfuziono zavisna anemija, hronični bol, razgradnja kostiju i spontani prelomi.

Ova bolest skraćuje životni vek obolelih i negativno utiče na kvalitet njihovog života. Multipli mijelom se može javiti u bilo kom životnom dobu odraslih, a ne samo kod starijih osoba, jer se starosna granica dosta smanjila poslednjih godina, pa je sada i do 40 odsto pacijenata mlađe od 65 godina, a to je radno sposobna grupa ljudi. Samim tim, neophodan je individualan pristup u terapiji svakog bolesnika, u zavisnosti od njegovog opšteg stanja i karakteristika bolesti.

"Pojavom novih lekova u poslednjih petnaest godina, tok i prognoza multiplog mijeloma su značajno unapređeni. Oko 30 odsto pacijenata kojima se vratila bolest ima bolest visokog rizika i njima je u našoj zemlji potrebno omogućiti lečenje novim terapijama, inovativnog mehanizma delovanja, kao što su monoklonska antitela, koja u kombinaciji sa već dostupnim lekovima više nego dvostruko produžavaju vreme do pogoršanja i progresije bolesti u odnosu na trenutno dostupne terapije, uz značajno unapređenje kvaliteta života i postizanje socijalnog i radnog funkcionisanja. Savremene terapije su standard u lečenju mijeloma u Evropi, a dostupne su i u zemljana regiona", naglašava prof. dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva Srpskog lekarskog društva za multipli mijelom.

Simptomi bolesti su nespecifični, može da bude i samo malaksalost, osećaj konstantnog umora, ali i bolovi u kostima, naglo nastali bol posle nošenja tereta izazvan patološkim prelomom nekog od pršljenova kičmenog stuba.

Treba misliti o multiplom mijelomu. Stručnjaci preporučuju dva puta godišnje zdravstvene rutinske kontrole u zdravoj populaciji gde već promene u krvi mogu da ukažu na postojanje hematološkog oboljenja. Parametri koji mogu da utiču na to jesu visoka sedimentacija, anemija i oštećenje bubrežne funkcije, koji predstavljaju znak za detaljniju proveru.

"Osobe koje boluju od multiplog mijeloma imaju oslabljen imuni sistem i osetljivi su na virusne infekcije, samim tim spadaju u rizičnu grupu pacijenata i njima se svakako preporučuje vakcinacija protiv koronavirusa. Kao i za svako drugo virusno oboljenje, tako i za kovid 19, ne možemo očekivati potpunu zaštitu, ali vakcinacija nam omogućava da i ukoliko dođe do zaražavanja bude lakša forma bolesti koja nije životno ugrožavajuća", zaključila je prof. dr Bila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: