Sve o leku protiv koronavirusa na kom rade srpski naučnici VIDEO

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovid 19, koji finansira Fond za nauku Srbije, razvijaju antigenski test i lek protiv kovida 19.

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

10:09

Sve o leku protiv koronavirusa na kom rade srpski naučnici VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Akademik i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Radomir Saičić, koji radi na pronalaženju leka protiv korone, kaže da su na putu i tragaju za tim lekom, kao i nekoliko stotina timova u svetu, jer je u pitanju urgentni i najveći problem zdravlja u 21. veku.

"Ljudi su se upustili u trku za lekom jer vakcine same neće moći da daju konačni rezultat, tako da kombinacija vakcina, lekova i nefarmaceutskih mera je ono što će morati da bude rešenje uslovno rečeno. I mi imamo koncept koji je ocenjen kao validan i radimo dosta intenzivno, a tek za dva meseca ćemo imati realne indikacije i povratne inormacije od virusoloških laboratorija da li smo na dobrom putu. Ako to prođe, još je dug put od nekoliko meseci i godinu dana pred nama po ovom ubrzanom postupku, tako da je nerealno reći da smo nešto već našli", naglašava prfesor.

Kako je objasnio za Televiziju Prva, sam virus nema mašineriju za proizvodnju proteina jer nije živo biće, postoji samo simbioza između virusa i čoveka.

"Kada uđe u ćeliju, virus je otima i daje joj svoje instrukcije za proizvodnju proteina i druge stvari koje su mu potrebne za život. Tako da te ćelije počnu da se ponašaju patološki. Naš pristup zasniva se na jednoj klasi jedinjenja koja se nazivaju imino šećeri i koji sprečavaju proces uvijanja proteina, potreban da bi oni bili funkcionalni, i na taj način lišavaju virus proteina koji mu omogućavaju život."

Prema njegovim rečima, razvoj novog leka traje od sedam do 10 godina i košta 2,3 milijarde dolara, te smatra da je previše očekivati toliko strpljenja od populacije.

"Ovo mora biti brže i ovde se radi prenamenovanje lekova, gde se poznati lekovi koriste za nove indikacije. Takvih primera je bilo još od aspirina, koji je bio preventivno sredstvo protiv koagulacije i upale i nedavno je dobio indikaciju za kolorektalni kancer. Kad koristite registrovan lek za neku drugu indikaciju, onda se sve one prethodne faze traganja za aktivnom materijom, pretklinička ispitivanja, toksičnost, metabolizam, apsorpcija, eliminacija skraćuju i odmah se ide na kliničke testove."

Koliko mutacije virusa utiču na rad saznajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: