Obavezno na pregled pre sporta: Kod dece sve češća posledica miokarditis

Pandemija koronavirusa pogodila je sve uzraste, a ono što je odlika četvrtog korona talasa koda nas ka čijem piku idemo, jeste da je sve više obolele dece. I najmlađi koji su preležali ovaj virus, tako trepe posledice po zdravlje, ali jedna je posebno istaknuta među decom - miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

Izvor: Blic.rs

Ponedeljak, 13.09.2021.

18:51

Obavezno na pregled pre sporta: Kod dece sve češća posledica miokarditis
Foto: FamVeld/ Shutterstock

S početkom nove školske godine većina roditelja odlučuje da svoju decu upiše u neku školu sporta, međutim, pre prvog treninga veoma je bitno obaviti sportski medicinski pregled. U dobar korone to je važnije nego ikada pre.

Kako je objasnio potpukovnik dr Nikola Čikiriz, specijalista sportske medicine u jutarnjem uključenju za "Beograd na Blic", sportski medicinski pregled podrazumeva anamnezu u kojoj se pored ličnih informacija navodi i vrsta sporta kojim će se dete baviti, broj i obim treninga kojim će dete biti opterećeno.

Nakon toga sledi lična anamneza gde se utvrđuje šta je sve bilo u proteklom periodu od bolesti, povreda, da li je dete redovno vakcinisano, krvna grupa... Kod devojčica - da li se pojavio ciklus, i na kraju se radi porodična anamneza gde se utvrđuju nasledni faktori za određene bolesti.

Potom se pristupa samom činu pregleda po sistemima, tačnije radi se osnovni fizikalni pregled, 12-kanalni EKG, i kod dece se naročito gleda postura pošto su oni u razvojnom periodu.
Miokarditis - česta posledica kovida kod dece
Foto: Depositphotos/photographee.eu
"Pored postojećih srčanih oboljenja, koja budu otkrivena kod dece prilikom sportskog lekarskog pregleda, pojavom koronavirusa postala je aktuelna i situacija gde se kao posledica kovid infekcije učestalo javlja miokarditis - upala srčanog mišića", upozrava dr Čikiriz.

Naime, miokarditis je zapaljenje miokarda (srednjeg sloja zida srca). Kada se to desi, pumpna funkcija srca oslabi, zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija.

Simptomi

Neki od simptoma miokarditisa su malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima i slično.

Prema rečima dr Čikiriza takva srčana oboljenja mogu dovesti do iznenadne smrti sportista, odnosno svakog čoveka. Inače, u Srbiji je sve više obolelih od virusa korona među mladima, uglavnom je reč o asimptomatskim slučajevima, ali ono što posebno brine je da se postkovid javlja i kod dece, kao i to da može da traje i do šest meseci.

Inače, Zakonom o sportu iz 2016. utvrđeno je da svako dete koje se uključuje u sistem sporta u bilo kom obliku mora da ima obavljen zdravstveni pregled i utvrđenu opštu zdravstvenu sposobnost pre početka bavljenja sportskim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: