"Važno je da određene kategorije stanovništva dobiju treću dozu" VIDEO

Radno aktivno stanovništvo i deca će krenuti u škole i oni moraju biti zaštićeni i zato je jako važan obuhvat vakcinacije, dok je treća doza za hronične bolesnike sa teškim pogoršanjem stanja i za one kod kojih je prisutan pad imuniteta, kao i kod starijih osoba gde ogovor antitela nije odgovarajući, istakao je epidemiolog dr Branislav Tiodorović za TV Prva.

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 28.07.2021.

10:41

Foto: Printskrin/TV Prva

Kako je ocenio, nijedna vakcina ne štiti 100 odsto i da li će biti antitela zavisi od organizma do organizma.

"Zato je važno da oni koji imaju pad imuniteta i hronične bolesti prime još jednu dozu. Retko je da dobijete jednu dozu, a da vas ona štiti 10 godina. Za hepatitis B se daje čak 4 doze, za dečju paralizu se daje više doza. Možda će to biti kao Sputnjik lajt da sa jednom dozom imamo zaštitu makar godnu dana i duže."

Prema njegovim rečima: "U javnosti je stvoren utisak prioriteta treće doze, a važnija je vakcinacija i obuhvat vakcinacijom, koji je sad 49 odsto sa dve doze, a naš prethodni cilj je da bude iznad 50 odsto. Ako stignemo 60 odsto, to je super".

Nemoguće je sprečiti da delta virus uđe u Srbiju i verovatno ga imamo više nego što se dijagnostikuje jer smo otvorena zemlja i radimo sa svima oko nas i šire, konstatovao je.

"Sigurno je veći broj pozitivnijh nego što se pokaže. I kad dođe neko u bolnicu, on je nevakcinisan. Trenutno oko 0,5 posto pregledanih ide u bolnice."

Još jednom je apelovao na mlade da ozbiljno shvate i pridržavaju se mera.

"Nosite masku obavezno u zatvorenom prostoru, u gužvi na otvorenom, i držite distancu od metar i po, dva i dezinfikujte ruke, ovu meru ćemo morati da koristimo još dugo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: