Evropska agencija prva odobrila vakcinu Moderne za decu

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je danas da se odobri antikovid vakcina Moderne za decu starosti od 12 do 17 godina, što je prvi put da je ovaj preparat odobren za mlađe od 18 godina.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

17:00

Evropska agencija prva odobrila vakcinu Moderne za decu
Foto: Tanjug/AP/Miæael Sohn

Evropsko regulatorno telo saopštilo je da je istraživanje rađeno na više od 3.700 dece stare od 12 do 17 godina pokazalo da vakcina Moderne, koja je već dobila odobrenje za upotrebu kod odraslih širom Evrope, proizvodi uporediv odgovor antitela.

Do sada je vakcina proizvođača Fajzer i Biontek bila jedina odobrena za decu u Severnoj Americi i Evropi.

U Američkoj agenciji za hranu i lekove u toku je razmatranje da li da se proširi upotreba vakcine Moderne na decu ispod 18 godina.

Raspoloživost vakcina u svetu je i dalje ograničena i veliki deo sveta se i dalje bori da vakciniše svoje odraslo stanovništvo.

Američka i evropska regulatorna tela upozoravaju da izgleda da su vakcine Moderne i Fajzera povezane sa izuzetno retkom reakcijom kod tinejdžera i mladjih odraslih - bol u grudima i inflamacija srca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: