Ako vam treba lekovito bilje potražite ga na Staroj planini

Na Staroj planini raste 320 lekovitih biljaka, pa je mnogi nazivaju i prirodnom apotekom. Da bi se ovaj potencijal sačuvao, udruženje "Babin nos" iz staroplaninskog sela Temske organizovalo je trodnevni skup posvećen lekovitom i samoniklom jestivom bilju.

Izvor: RTS

Sreda, 21.07.2021.

08:34

Ako vam treba lekovito bilje potražite ga na Staroj planini
Foto: Shutterstock/Yova Petkova

Na svega nekoliko koraka staroplaninske livade raste 12 lekovitih biljaka. Priroda je sve skladno uredila, a čovek je tu da racionalno koristi resurse i da ih sačuva za buduća pokolenja.

"Ovde ima de se vidi jedan redak biser prirode u Srbiji koji još uvek nije u znatnoj meri narušen ljudskim aktivnostima. Primetili smo rizike koji bi mogli da ubuduće dovedu do tog narušavanja, ali takođe i ogroman potencijal za ekološko održivo upravljanje ovim divnim prirodnim resursom", naglašava dr Nina Nikolić sa Instituta za multidisciplinarna istarživanja iz Beograda.

"U tom smislu je cilj savetovanja da se na racionalan način prikupljaju lekovite i samonikle jestive biljke kako se ne bi ugrozile populacije i da one opstanu na tim staništima za buduće generacije", napominje dr Marija Marković, predsednica Udruženja "Babin nos". Udruženje "Babin nos" okupilo je stručnjake sa svih fakulteta i instituta kako bi proučavali lekovito bilje i time doprineli očuvanju zdravlja.

Naučnici koji su obilazili Staru planinu kažu da se od biljaka može mnogo naučiti. Svi su prikupili materijale i stekli iskustvo koje će im pomoći u budućim istraživanjima.

"Mi smo sad iskoristili priliku da sakupimo neke od divljih vrsta kupusnjača, pošto se mi na institutu, između ostalog, bavimo uljanim biljnim vrstama, pre svega industrijski najznačajnijom uljanom repicom, ali sada nam je zanimljivo da vidimo kakav je biodiverzitet i status drugih brasika vrsta", navodi Dragana Rajković iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

"S obzirom da živimo u eri kada se favorizuju te nehemijske mere radi očuvanja čovekove životne okoline, ljudskog zdravlja, onda smo prosto u razmišljanjima i idemo u pravcu nehemijskih mera suzbijanja korova", napominje dr Sava Vrbničanin, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Stručnjaci su procenili da se četvrtina svih biljaka u Srbiji, nalazi upravo na Staroj planini. Po bogatstvu lekovitog bilja, upoređuju je sa Kavkazom. Zbog toga je Stara planina najveće zaštićeno prirodno dobro u našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: