Pitanje vakcinacije za one koji pate od ozbiljnih alergija vrlo je jednostavno

Nagoveštaj da bi vakcinacija protiv kovida 19 mogla da postane obavezna ili da bi oni koji se ne vakcinišu bili prinuđeni da sami plaćaju za svoje lečenje napravila je pravu zabunu na portalima i društvenim mrežama, a obolele od hroničnih bolesti koji su imali strah od vakcine još više zabrinulo. Ali da nema potrebe za tim objasnio je profesor Dušan Popadić za B92.net.

Izvor: S.Vasiæ

Utorak, 20.07.2021.

14:56

Default images
Foto: depositphotos/pressmaster

Naime, iako najveći strah od imunizacije imaju osobe koje imaju burne alergijske reakcije u vidu anafilaktiškog šoka i ostale propratne simptome i, naravno, oni koji da bi predupredili takvo stanje često ili redovno uzimaju antihistaminike i kortikosteroide, za to nema razloga jer, pre svega, dosta je vakcinisanih sugrađana koji sve to imaju i nisu imali nikakve probleme zbog vakcine.

Većina vakcinisanih sa različitim alergijama već se konsultovala sa svojim alergolozima - imunolozima i većina ih je zadržana malo duže nakon dobijanja vakcine kako bi se pratilo njihovo stanje i nije bilo problema.

Da problema nema potvrđuju i podaci prema kojima je od početka imunizacije do sredine juna Agenciji za lekove i medicinska sredstva prijavljen 991 slučaj neželjenih reakcija posle vakcine, a devet ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku. Nije bilo anafilaktičkog šoka, ni bilo kakvih burnih reakcija, a u poslednje vreme broj poziva građana koji prijavljuju neželjene reakcije se drastično smanjio i, kako kaže Pavle Zelić (ALIMS), više se odnosi na simptome nakon jedenja orašastog i bobičastog voća, nego na vakcine.

Pošto nekima to nije dovoljan razlog da ne brinu, a plaše se da ne izgube određena prava zbog toga što nisu primili vakcinu, pitali smo imunologa dr Popadića za mišljenje šta da pacijenti koji pate od hroničnih alergija rade i da li da se vakcinišu.

"Ne treba niko da im propisuje da se vakcinišu, treba sami to da urade ako već nisu. Njihove alergije nemaju veze sa vakcinom, u pitanju su alergije na druge stvari. Niko nije dokazano alergičan na vakcinu, tako da je odgovor jednostavan", naglasio je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ko ipak želi mišljenje svog specijaliste, a zbog pandemije nije uspeo da ode na pregled po mišljenje, sad je trenutak, jer sudeći po najavama članova Kriznog štaba, sprema nam se još jedan talas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: