Zašto vas bole leđa? Obratite pažnju na sedam stvari

Ako ste poput većine ljudi, barem jednom u životu osetićete bol u leđima. To je i jedan od najčešćih razloga bolovanja, jer bol u leđima čini svaki pokret nepodnošljivo bolnim. Brojni su uzroci boli u leđima, a veliki deo možete da rešite sami

Izvor: Živim.hr

Ponedeljak, 19.07.2021.

08:46

Zašto vas bole leđa? Obratite pažnju na sedam stvari
Foto:Profimedia

1. Spazam mišića

Ako povredite mišiće ili tkivo oko kičme, mišići tada pokušavaju da zaštite povređeno mesto spazmom, odnosno grčenjem. Osim toga, spazam leđnih mišića može biti i posledica pomerenog diska ili povrede tkiva kičme.

Lečenje: Zavisi o uzroku, godinama i opštem zdravstvenom stanju, no u većini slučajeva mirovanje i lekovi protiv bolova su dovoljni. Ako to ne pomogne, doktor može da vam prepiše lek za opuštanje mišića. Ali, ako je spazam posledica nekih ozbiljnijih bolesti poput diskus hernije diska, može da bude potreban i hiruški zahvat.

2. Kamen u bubrezima

To su male, tvrde grudvice od kristala koje se talože u bubrezima. Ako se zaglave unutar urinarnog trakta, mogu da izazovu jake bolove u donjem delu leđa, donjem delu stomaka i na bočnim stranama stomaka.

Lečenje: Ponekad se mala količina može "izbaciti" pijenjem puno vode. U težim slučajevima može biti potreban postupak lomljenja kamena ili operacija.
Foto: Depositphotos/Andrew Lozovyi
3. Diskus hernija

Intervertebralni diskovi su meka tkiva koja razdvajaju pršljenove. Oni su poput jastučića ispunjenih želatinom i smeštenih između pojedinih pršljenova. Ponekad mogu da pucaju, ostavljajući želatinastu smešu. Ako pritisne nerv, on može da izazove bol u leđima koji može kasnije i da se proširi na ruke i noge.

Lečenje
: ako imate jake bolove, treba da se odmorite nekoliko dana i uzimate antiinflamatorne lekove za smanjenje otoka. Vaš lekar takođe može da prepiše fizikalnu terapiju za jačanje mišića leđa i istezanje mišića leđa i stomaka. Ako bol traje mesecima, možda će biti potrebna operacija.

4. Artritis

Upala zglobova praćena jakim bolom i ukočenošću. Postoji i grupa artritisa koja pogađa kičmu (koja se naziva spondiloartropatije) i uzrokuje bolove u leđima.

Lečenje: U većini slučajeva dovoljni su lekovi za odmor i bez recepta. To uključuje antiinflamatorne lekove i analgetike. Vaš lekar može takođe da prepiše kortikosteroide za ublažavanje bolova i upale. Obavezno recite lekaru koje ste lekove uzimali pre nego što počnete da uzimate novi lek. 5. Spinalna stenoza

Kada se prostor kičmenog kanala suzi, to može da proutzrokuje pritisak na kičmenu moždinu i živce koji idu od kičme do ruku i nogu, a može da rezultira gubitkom osećaja u udovima i poteškoćama u kretanju. Ovo stanje može biti uzrokovano artritisom, tumorima i nekim naslednim bolestima, a češće je posle 50. godine.

Lečenje: U većini slučajeva potrebna su jaka sredstva protiv bolova na recept, odmor i fizikalna terapija. Ako su bolovi jaki i ne možete da se pomerite, lekar može da predloži operaciju radi smanjenja pritiska na kičmu.

6. Spinalna infekcija

To je ozbiljno, ali retko stanje koje se javlja kada bakterija, virus ili gljiva zarazi tečnost oko kičme, kostiju ili mekog tkiva kičme. Obično se javlja nakon operacije kičme ili neke nesreće u kojoj je kičma povređena.

Tretman: Lekari će ubrizgati lek protiv bakterija, virusa ili gljivica direktno u krvotok. Možda ćete morati da provedete neko vreme u bolnici.

7. Spondilolisteza

Stanje kada se jedan od pršljenova kreće i naslanja na pršljen ispod njega. Kada kost pritisne nerv, javlja se bol. Ovo se najčešće dešava u donjem delu leđa.

Lečenje: Lekovi protiv bolova i upala bez recepta, fizikalna terapija ili hirurška intervencija u težim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: