Kako da sprečite gubitak minerala tokom leta

Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Uvek uzimajte gvožđe sa vitaminom C, koji pospešuje njegovu apsorpciju

Izvor: Avaz.ba

Nedelja, 18.07.2021.

08:28

Kako da sprečite gubitak minerala tokom leta
Ilustracija/Foto: motorolka /depositphotos

Ako svakodnevno jedete različito sveže povrće, velika je verovatnoća da unosite dovoljno minerala, ali leti morate da jedete još više jer se minerali gube znojenjem. Zbog toga je dobro znati koji su najvažniji minerali koje treba svakodnevno da unosite.

Koštana masa

Gvožđe - Telu je potrebno gvožđe za prenos kiseonika kroz telo. Kada ne unosite dovoljno gvožđa, umorni ste i slabi, a taj osećaj vam može da vam postane navika ako ne povećate unos ovog izuzetno važnog minerala. Uvek uzimajte gvožđe sa vitaminom C, koji pospešuje njegovu apsorpciju.

Kalcijum - Istraživanje je pokazalo da unošenje dovoljno kalcijuma u ​​detinjstvu pomaže dostizanju maksimalne koštane mase do 18. godine, što smanjuje verovatnoću razvoja osteoporoze kasnije u životu. Mlečni proizvodi su bogati ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput spanaća.

Bolji san

Magnezijum - Mineral neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Suprotno tome, postoje dokazi da vam magnezijum takođe pomaže da bolje spavate, a dovoljno sna omogućava vam da imate dovoljno energije tokom dana. Naći ćete ga u semenkama bundeve, uz koje ćete dobiti i dozu cinka, koji takođe sprečava grčeve.

Cink i kalijum


Cink ima nekoliko ključnih uloga. Mozak ga treba za kognitivne funkcije i pamćenje, a takođe pomaže telu da proizvede važan hormon štitaste žlezde, T3. Nalazi se u pasulju, mesu, mlečnim proizvodima, kao i u orasima. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, zbog čega je izuzetno važan za zdravlje srca, a takođe igra važnu ulogu u radu nervnog sistema. Banane su odličan izvor kalijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: