Tuširanje uz sapun - lekari ne preporučuju

Verovatno ste poslednjih godinu dana više puta čuli koliko je važno redovno i temeljno pranje ruku, no neki dermatolozi upozoravaju da ova informacija ne važi za celokupno telo.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2021.

11:42

Tuširanje uz sapun - lekari ne preporučuju
Foto: Shutterstock/Maridav

Za kožu celog tela, kažu, od prečestog tuširanja možete imati više štete nego koristi, a neki čak savetuju da se pri tuširanju sapunom dobro istrljaju samo tri dela tela - pazusi, prepone i stopala, a ostatak da se samo ispere vodom.

Docentkinja dermatologije sa Univerziteta u Torontu dr Sandi Skotnicki tvrdi da "ribanje tela sapunom od glave do pete može da dovede do kožnih problema, poput ekcema", dodajući da bi na neke delove tela trebalo obratiti posebnu pažnju.

"Pazusi, prepone i stopala su delovi tela na kojima je koža izuzetno osetljiva, pa su skloniji stvaranju gljivica i pojavi urastanja dlačica koje mogu dovesti do infekcija. Shodno ovome, ovi delovi su posebno osetljivi na razvoj loših bakterija i specifičnih infekcija", zaključila je doktorka Skotnicki za medije.

Sa ovom konstatacijom saglasan je i osnivač Probavnog centra za žene u Merilendu, dr Čevi Časeu, koji tvrdi da "redovnim ribanjem tela sapunom uništavamo korisni deo svog mikrobioma, koji kasnije nije u stanju da prepozna razliku između dobrih i loših bakterija".

To potvrđuje i istraživanje iz 2018. objavljeno u časopisu "Science Advances" koje je na koži ispitanika otkrilo i soj bakterija koji se povezuje sa smanjenim rizikom od raka kože. Dok obično pranje vodom ne uklanja ove bakterije, sapun i drugi preparati za kupanje ih skidaju sa površine kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: