Rekordno mali broj beba 2020. godine, a nije zbog korone VIDEO

Ovoliko malo dece nije se u Srbiji rađalo još od 1900. godine. Dva balkanska, Prvi i Drugi svetski rat i NATO bombardovanje - ništa od toga nije srezalo natalitet kao 2019. i početak prošle godine. A prema prvim podacima iz vremena pandemije, ni korona nije izazvala bebi bum kojem smo se nadali.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2021.

12:49

Rekordno mali broj beba 2020. godine, a nije zbog korone VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Prošle godine su rođene 61.692 bebe, što je 2.707 novorođenčadi manje nego 2019. godine, navodi Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

"Od sredine pedesetih godina imamo postepen pad broja živorođenih, da bi 1992. konačno bilo zabeleženo više umrlih nego rođenih i od '92. imamo negativan prirodni priraštaj. Zabeleženo je najmanje beba do sada u 2020. godini, a 2019. imali smo malo povećanje živorođenih kao rezultat mera finansijske pomoći jer su porasli treće i četvrto rođeni", kaže Gordana Bjelobrk za TV Prva.

Psihoterapeut Filip Stojković smatra da je sve više važna stabilnost, kako ekonomska, tako i društvena, politička i da je to ono što nam daje osećaj sigurnosti i pripadanja društvu.

"Kultura se promenila, promenio se vremenski prag u kom mlađi ljudi dobijaju svoju decu i mislim da je dobro to što se ne ulazi u roditeljstvo bez promišljanja jer nije dobro samo imati decu i imati ih na broju, već imati potrebu da odrastu u dobrim uslovima i da im pružimo kvalitetno vaspitanje. Bitna nam je materijalna sigurnost, ali povećava se i prosečna starost majke prilikom rađanja prvog deteta, jer se gleda da se završi fakultet. Sve su to faktori koji utiču na odloženo rađanje i onda je već kasno da se ostvari veći broj rođenja", ističe Stojković.

Prosečna starost žena koje prvi put rađaju je 30,1 godina, na šta Stojković dodaje da su sve granice pomerene - nekada je adolescencija bila do 18–19 godina, sada je od 25 do 27, nekada je tema bliskosti dolazila oko 25 plus–minus dve–tri godine, sada dolazi tek posle 30. godine.

"Pritisak je snažan, ukoliko potenciramo to koliko svaka žena treba da rodi dece, sa koliko godina treba da rodi, ali valjda smo dovoljno sazreli da možemo da se bavimo i nekim drugim stvarima, ne samo produžetkom naše vrste. Pritisak može da postoji, ali ne toliko od društva, koliko od nekih članova porodice, nekih bliskijih ljudi."

Sagovornici Prve TV kažu da za ceo proces odrastanja dece treba svi da se nađemo i pomognemo, od pojedinca do države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: