Dokaz da snaga uma pobeđuje: Predviđali da nikada neće hodati, a sada je medicinsko čudo VIDEO

Uprkos dijagnozi koja je ukazivala na to da će Tanja Lišanin ostati doživotni invalid, ona je zbog svoje borbenosti i snage uma, kako kaže, uspela da ustane iz invalidskih kolica.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

15:16

Dokaz da snaga uma pobeđuje: Predviđali da nikada neće hodati, a sada je medicinsko čudo VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Godine 2012. su Tanji Lišanin konstatovali stafilokoku u obe ruke koje je počela da stvara infekcije i pritiska kičmenu moždinu. Tanja tada nije imala ni 18 godina i postala je enigma za lekare koji su infekciju kičmene moždine dijagnostikovali kasno.

"Jako je retka bolest, to je jedan slučaj u milion, meni niko nikada nije objasnio kako se to desilo, oduzela sam se za jednu noć. Krenulo je od leđa i nastavilo je da se širi ka celom telu. Ja sam jako dugo bila u bolnici, čak i sa snimkom magneta nisu znali šta je posredi, tek kada su me operisali, shvatili su o čemu se zapravo radi", rekla je Tanja Lišanin za TV Prvu.

Uprkos rečima lekara, da neće prohodati i da ta bolest prouzrokuje 95 odsto šansi za smrtan ishod, Tanja se nije predala. Tvrdi da je samo nekoliko dana pre operacije, doživela kliničku smrt u bolnici u Čačku. Nakon operacije u bolnici je, kaže, provela 50 dana, a nakon toga je bila prebačena u rehabilitacioni centar.

"Bila sam kao beba i puzala, počinjala sam sve ispočetka i tako se senzibilitet polako povećavao i motorika se poboljšavala, imala sam veliku podršku porodice, upela sam tako što sam često sanjala sebe kako hodam u štiklama i budila sam se spremna da pobedim, ja sam delimično izgubila pamćenje, nisam mogla potpuno da vizualizujem svoju prošlost, ali sam ipak odlučila da svoj život krenem ispočetka", rekla je ona.

Tanja tvrdi i da je imala situacije u kojima je klonula, čupala infuziju iz ruke, a da joj je najteže bilo onda kada je upisala fakultet i pala prva četiri ispita. Kako napominje, ona je morala da se osamostali, kaže da je zbog toga što je ostala sama u Beogradu morala da se socijalizuje i nauči sebe da se sama snađe u datim okolnostima.

"Ja na neka pitanja nemam odgovore, mene je vodio osećaj, kada je život u pitanju nema tu mnogo da se bira, Ili ga živiš - ili ga ne živiš, kada god me je video neki doktor, rekao bi mi da sednem, ja sam tvrdila da mi je lakše da stojim, a oni su me na to samo pitali pa kako ja uopšte i mogu da stojim, njima je sve to bilo famozno", kaže Tanja.

Ostatak ove priče pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: