Majčino mleko štiti od svih virusa i njihovih sojeva

Mesecima lekari, kako strani, tako i domaći pričaju o tome kako bebe preko majčinog mleka dobijaju antitela koja ih štite od koronavirusa ako je majka preležala kovid 19 ili je vakcinisana. To se odnosi i na njegove mutacije, ali i na druge viruse koje je majka imala, a za koje postoje antitela u njenom organizmu.

Izvor: S.V.

Petak, 18.06.2021.

14:30

Majčino mleko štiti od svih virusa i njihovih sojeva
Foto: Shutterstock/Trendsetter Images

"Kovid 19 je virusna bolest kao i sve druge virusne bolesti. Majka koja boluje od bilo koje bolesti, evo na primer, od običnih boginja, ona luči antitela, ona prolaze kroz posteljicu i štite bebu dok je u materici. To apsolutno važi i za kovid. Isto tako kada majka doji, postoje antitela koja se luče u mleku. Zato je ukoliko majka ima antitela, beba bezbedna", naglašava ginekolog dr Mima Fazlagić.

Doktorka poručuje svim ženama koje žele da se vakcinišu da to i učine i insistiraju na tome.

"Svetska je preporuka da se trudnice vacinišu da bi zaštitile sebe i bebu koja je u materici. Naravno da u realnom životu imamo problema jer mi dolaze trudnice koje kažu "nisu želeli da me vakcinišu, rekli su mi da idem u Batut", ali naš štab je dao vrlo jasnu preporuku. Znači, nauka je rekla svoje, a nauka nije podložna ličnom mišljenju".

"Što se pre svih vakcinišemo sprečićemo dolazak indijskog soja i svih drugih sojeva".

Istu poruku ima i za žene koje su imale kovid - da se mesec dana nakon preležane bolesti i negativnog testa vakcinišu kako bi podigle imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: