Najeksplozivnija hemikalija na svetu pronađena u lekovima za krvni pritisak

Britansko Ministarstvo zdravlja povuklo je danas na desetine serija tableta za krvni pritisak, jer je utvrđeno da sadrže jednu od najeksplozivnijih hemikalija na svetu, koja izaziva kancer.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

15:29

Najeksplozivnija hemikalija na svetu pronađena u lekovima za krvni pritisak
Ilustracija/Foto:EPA/ MOHAMED HOSSAM

Apotekama koje na zalihama imaju nekoliko različitih vrsta "irbesartana" i "losartana", rečeno je da ih povuku nakon što je otkriveno da nečistoće u njima uzrokuju pojavu kancera, preneo je britanski dnevnik "Dejli meil".

Britanska agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA), koja nadgleda bezbednost lekova koji se koriste u Britaniji, saopštila je da serije sadrže azido-tetrazol.

Vladini zvaničnici upozorili su da supstanca, koju neki smatraju najeksplozivnijom hemikalijom na svetu, može da poveća rizik od raka. MHRA je istakla da je ova mera doneta iz predostrožnosti i da nema dokaza da je do sada naneta šteta pacijentima.

Iz MHRA su pozvali Britance da ne prestaju da uzimaju lek bez konsultacija sa lekarom opšte prakse, jer iznenadan prekid uzimanja leka može biti rizičan.

Oni su otkrili i da se neki od lekova sa nečistoćom nalaze na tržištu skoro dve godine.

Studija potvrdila da lek protiv HIV-a ima štetan uticaj na rast i snagu kostiju dece

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: