Stručnjaci o vakcinaciji dece u Srbiji: Do sada nema komplikacija tokom imunizacije VIDEO

Od kada je Agencija za lekove i medicinska sredstva odobrila Fajzerovu vakcinu za imunizaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina, postoji dilema među roditeljima da li treba vakcinisati decu i od kog uzrasta.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

13:58

Stručnjaci o vakcinaciji dece u Srbiji: Do sada nema komplikacija tokom imunizacije VIDEO

"U dečjoj bolnici KBC Dragiša Mišović je odlična situacija, danima nismo imali ni jednog hospitalizovanog pozitivnog pacijenta, juče smo tek dobili jednog, mi i dalje funkcionišemo kao kovid bolnica", izjavila je za TV Prva doktorka Olivera Ostojić, koja je dečji pulmolog KBC Dragiša Mišović.

"Veliki je procenat odraslih koji su se vakcinisali, nadam se među njima i veliki broj roditelja, ni u vrtićima nema epidemije i kolektivnog zaražavanja, verovatno zbog ovog lepšeg vremena pa su sva deca uglavnom napolju, ali mislim da je vakcinacija veoma doprinela ovoj situaciji", rekla je ona.

"Želeo bih da naglasim da je vakcinacija odraslih između ostalog najveća zaštita za našu decu, ukoliko nam je stalo do zdravlja dece, onda moramo da se vakcinišemo, korona se prenosi sa odraslih na decu, to moramo da imamo u vidu", rekao je doktor Georgios Konstantinidis, predsednik udruženja pedijatara.

Dodaje i to da je, zbog masovnije vakcinacije, prenos koronavirusa na decu sveden na statističku verovatnoću.

"Ja smatram da je prioritet da se završi vakcinacija odraslih, ove grupe od 16 do 18 pa i do 30 goodina, ali da uporedo sa njom treba da budu prioritet i mlađi od 12 do 15 koji su u rizičnim grupama, to su deca koja boluju od nekih bolesti hroničnih, kardioloških, pulmoloških, pa i gojazna deca koja su se pokazala kao rizična grupa, pa bi u ovim grupama odmah trebalo da se počne sa vakcinacijom, to je mišljenje mene i mojih kolega", rekao je on.

"Jako je bitno vakcinisati roditelje, pogotovo roditelje ove mlade dece do 18 godina, na taj način će roditelji zaštititi decu, onda bih preporučila vakcinaciju dece od 16-te godine, gde kod tog uzrasta podržavam da se krene sa masovnijom vakcinacijom, jer je to populacija koja će se ovog leta najviše kretati i oni bi trebalo da se vakcinišu, najviše ova rizična grupa, takođe gojazna deca od šesnaeste do osamnaeste godine koja su zaista imala tešku kliničku sliku", potvrdila je doktorka Ostojić.

"Za ovu decu od 12 do 15 godina sigurno ćemo sačekati neke smernice od Batuta, koje će dati odgovore i savete nama i roditeljima, treba da im prikažemo dobre strane vakciancije, mi jesmo za vakcinaciju ali treba sačekati mišjlenje referentnih tela", rekla je ona.

Mišljenje građana je za sada još uvek podeljeno, neki žele da sačekaju određeni period da bi imali adekvatnu sigurnost, dok drugi misle da deca uzrasta od 18 godina treba obavezno da se vakcinišu.

"Sa ovom epidemijom se stvari odvijaju filmskom brzinom, ali kada se radi o uzrastu dece od 12 do 15 godina tu je opšte uvreženo mišljenje da upravo sa odraslima treba uraditi imunizaciju dece,, ali i sa ovom grupom od 16 do 18. Prema podacima sa kojima raspolažem, do sada nije opisana nijedna komplikacija vakcinisanih, a to je nešto što uliva nadu da zaista ne treba biti skeptičan", rekao je Konstantinidis.

Opširnije pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: