Prošle godine obavljeno manje transplantacija organa

U Austriji je, prošle godine, izvršeno 672 transplantacije organa, što je za sedam odsto manje nego 2019. godine, kada je izrvršeno 720 transplantacija, pokazuje aktuelni izveštaj "Gesundhajt Austrija".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.06.2021.

12:03

Default images
Ilustracija Foto: Printskrin/TV Prva

Smanjenje broja transplantacija prouzrokovala je pandemija kovid 19, i pogodila je pre svega transplantacije bubrega i srca.

"Korona kriza je prošle godine značajno otežala doniranje organa i transplantaciju", navodi se u izveštaju.

Pre svega na početku pandemije je bilo teško proceniti da li bi pacijent, nakon transplantacije, zbog pada imuniteta, mogao biti ugrožen.

Programi transplantacije bubrega i pankreasa su zbog toga od 12. marta širom Austrije privremeno obustavljene, a kod ostalih organa je odlučivano na osnovu posebne analize svakog slučaja.

U toku drugog talasa, na jesen, sproveden je proces prilagođavanja, ali je broj donatora i transplantacija od tada pao na niski nivo, niži nego što bi bio bez pandemije.

I pored smanjenja Austrija je u međunarodnom poređenju po broju donatora i transplantacije među najboljima.

Tokom prošle godine u listu donatora organa u Austriji upisalo se 4.088 osoba, a ukupan broj donatora na listi koja postoji od 1995. je 53.483.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: