Pedijatar: "Staro pravilo je da vakcinu ne dajemo detetu koje je bolesno" VIDEO

Agencija za lekove i medicinska sredstva prošle nedelje je odobrila upotrebu Fajzerove vakcije za decu od 12 do 15 godina, ali to treba da učini i Batut. Pre te odluke podelili su se i stručnjaci, pretežno pedijatri. Glavni argument onih koji se protive jeste uzorak od samo 1200 dobrovoljno vakcinisane dece u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2021.

10:09

Pedijatar:
Foto: Printskrin/Prva TV

Dečja lekarka primarijus doktor Snežana Đorđević je jedna od tih koja smatra da Fajzerovo istraživanje nije dovoljno i da treba da se utvrdi da li postoje neka neželjena dejstva, da li ima nešto što ne bi trebalo dati i kome ne bi trebalo.

"Po meni obimnije istraživanje bi bilo praćenje dužinski duže, verovatno je potreban i veći broj uključenih u taj istraživači deo ispitivanja, međutim osnovno je da ta dužina praćenja ne bude samo dva meseca koliko sada imamo."

Doktorka Đorđević kaže za Televiziju Prva da deca koja imaju cističnu fibrozu, odstranjenu jetru ili slezinu, transplantate, ili su sklona stalnim penumokoknim infekcijama treba da se vakcinišu protiv koronavirusa.

"Postoji stav da deca koja su alergična da treba da se vakcinišu, ona mogu biti na pripremi, znači da dva dana pre dobijanja vakcine mogu da dobiju neki histaminik i na dan vakcinacije sat pre toga treba da dobiju isto antihistaminik i jednu tabletu pronizona ukoliko znaju da gutaju, a može i muskularno. Na taj način bismo svakako zaštitili da dođe do neke neželjene rekacije. Videćemo da li će to uopšte trebati, ovo je od straha našeg i straha roditelja", kaže pedijatar.

Strah roditelja čija deca imaju multiplu sklerozu i autizam je još veći.

"Preporuke kuća koje daju vakcinu su da ta deca mogu da se vakcinišu. Mi još uvek nemamo zvaničnu potvrdu, ni naučno istraživanje da bismo mogli to da tvrdimo, ali vakcina svakako nije obavezna, niti ćemo mi roditelje na to prisiljavati. Ja bih roditeljima preporučila da decu stariju od 12 godina vakcinišu, za početak školske godine bi trebalo da ih pripreme jer će biti svi na jednom mestu."

"Staro pravilo je da živu vakcinu nikada ne treba dati detetu koje je bolesno, jer imamo mnogo bolji efekat i izbeći ćemo neka neželjena dejstva", dodala je doktorka na kraju gostovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: