Psorijaza nije infektivna bolest

Sa dolaskom lepog vremena i njihova bolest postaje vidljivija. Psorijaza je bolest koja može da se javi u bilo kom uzrastu, a najčešća je u periodu od 15 -25 godine. Nije zarazna, ali kada neko ne zna ništa o psorijazi - neretko sa obolelima od te bolesti ne želi ni bude u društvu.

Izvor: RTS

Sreda, 09.06.2021.

14:41

Psorijaza nije infektivna bolest
Ilustracija/Foto:EPA/MARIUS BECKER

Oko 15.000 mladih uzrasta ispod 18 godina u Srbiji ima psorijazu. Kada bolest postane vidljiva, oni neretko za svoju okolinu postaju nevidljivi, diskriminisani,stigmatizovani pa je zato važno da na vreme bolest bude i otkrivena i lečena.

Oko 15.000 mladih uzrasta ispod 18 godina u Srbiji ima psorijazu. Kada bolest postane vidljiva, oni neretko za svoju okolinu postaju nevidljivi, diskriminisani,stigmatizovani pa je zato važno da na vreme bolest bude i otkrivena i lečena.

U Srbiji oko 150.000 ljudi ima psorijazu, a problemi sa kojima se ovi pacijenti suočavaju su brojni. Kako je naveo prof. dr Miloš Nikolić, direktor klinike za dermatologiju

Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, teže forme bolesti moraju da budu lečene sistemskom terapijom. "To je ono što mnogi lekari ne znaju, i smatraju da je dovoljna samo neka od lokalnih terapija, koja nije dovoljna, kada su u pitanju teže forme bolesti, kada je bolest zahvatila oko 10 odsto kože", rekao je on.

UV zraci nam prete cele godine, ne samo leti "Srećom u poslednje vreme imamo vrlo potentne lekove koji su svuda u svetu prihvaćeni, to je takozvana biološka terapija koja praktično dovodi do čiste kože kod najvećeg broja pacijenata. Ova terapija, pored toga što je veoma fikasna, prilično je i bezbedna, tako da ne pravi neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta", rekao je doktor Nikolić.

Naučnici pronašli način da smanje ožiljke

Na našu listu lekova došle su određene nove terapije pre izvesnog vremena, ali te lekove ne dobija veliki broj pacijenata. Za koliki broj pacijenata je neophodna nova terapija i šta možemo dalje da uradimo u narednom periodu?

"U sadašnjem trenutku u Srbiji oko 390 pacijenata dobija biološku terapiju, postojedva leka koji se daju i koji su veoma efikasni. Postoje i novi lekovi koji će biti raspoloživi uskoro. Psorijaza nije infektivna bolest, genetski je posredovana, a samo 30 odsto u populaciji ima tu anamnezu bolesti. Genetika stoji u osnovi ovog oboljenja", rekao je prof. dr Miloš Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: