EMA izdala saopštenje koje lekove da ne koristite u slučaju pojave krvnih ugrušaka

Evropska agencija za lekove (EMA) istakla je u ponedeljak preporuku za lekare da izbegavaju heparin pri lečenju retkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili vakcinu Astrazeneke ili Džonson i Džonson.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

08:46

EMA izdala saopštenje koje lekove da ne koristite u slučaju pojave krvnih ugrušaka
Foto: depositphoto/18percentgrey

Evropski medicinski regulator, u saopštenju kojim želi da poveća svest o pravilnom lečenju, usmerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s vakcinom lečenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima.

"Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), naročito ako nema lokalnih preporuka, radna grupa preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a", saopštila je EMA.

Preporuka EMA, koja ističe smernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: