Dr Janković odgovorio na pitanje koje muči roditelje - da li vakcine sadrže "pojačivače"

Nedavno je EMA odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina, Kina vakcinu proizvođača Sinovak za one između tri i 17 godina, a Moderna je juče stala u red za dozvolu, što je podstaklo roditelje da razmišljaju o tome da imunizuju svoju decu, ali i razjarilo neverne Tome koji glasno ustaju protiv. Polemike na temu imunizacije dece protiv koronavirusa izbacile su u prvi plan ponovo sastav odobrenih vakcina, kao i to da li i koje pojačivače one sadrže.

Izvor: S.Vasiæ

Utorak, 08.06.2021.

13:58

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

Imunolog dr Srđa Janković koji godinama radi sa decom na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj odgovorio je na pitanja koja trenutno najčešće zanimaju roditelje, ali i one koji to tek planiraju da postanu.

*Zašto je Fajzerova vakcina pokazala veću efikasnost kod adolescenata od 12 do 15 godina nego kod odraslih (100% naspram 95%)?

"Objašnjenje za navedenu razliku verovatno leži u tome što u starijim uzrasnim grupama postoje veći izgledi da se nađu i osobe čiji je imunski odgovor za nijansu slabiji; ipak, treba reći da uvek postoji i određena varijabilnost između studija, čak i kada bi bile izvedene na istoj populaciji, tako da sa zaključcima ne smemo požuriti. Ubedljivo je najbitnije to da je vakcina visokoefikasna u obe grupe", kaže dr Janković za B92.net.

*Da li ispitane vakcine sadrže neke supstance koje treba da pojačaju imuni odgovor?

"Od vakcina protiv kovida 19 koje su na raspolaganju u Srbiji, pojačivač imunskog odgovora sadrži jedino vakcina proizvođača Sinofarm. Reč je o aluminijum-hidroksidu, čija je bezbednost dobro proučena i potvrđena, jer se koristi u vakcinama duže od pola veka. Preostale vakcine protiv kovida ne iziskuju adjuvans, jer spadaju bilo u RNK-vakcine ili u vektorske vakcine, koje su u stanju da optimalan imunski odgovor pokrenu bez dodavanja adjuvansa."
Foto: shutterstock/Seven land
*Da li biste savetovali svoj deci starijoj od 12 godina da se vakcinišu ili samo onima koja imaju neku honičnu bolest, imuno nekompetentnima?

"Preporuka se odnosi na svu decu stariju od 12 godina (izuzev, naravno, u slučaju privremenih ili trajnih medicinskih kontraindikacija), s tim što je za decu sa zdravstvenim problemima i/ili oslabljenim imunskim sistemom vakcinacija još značajnija. Razume se, da bi ova preporuka i u našoj zemlji stupila na snagu, neophodno je da je potvrdi Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Takođe očekujem da će, kada budu završene odgovarajuće kliničke studije, granica uzrasta za koji je vakcinacija preporučena da se dalje pomera naniže." *Zašto se vakcinacija trudnica savetuje tek posle prvog trimestra i kod žena koje planiraju trudnoću bar dva meseca ranije? Šta se u tom periodu događa u organizmu osobe koja se vakciniše što bi moglo da utiče na plod?

"Nivo predostrožnosti je, sasvim uopšteno, u prvom trimestru viši nego u preostalom delu trudnoće, jer se tada obrazuju tkiva i organi budućeg deteta. To ne znači da bi se usled vakcinacije očekivali bilo kakvi problemi, a još manje da postoje bilo kakve naznake eventualnih rizika po plod. Nikakvo štetno delovanje vakcina protiv kovida 19 u trudnoći nije uočeno. Što se tiče VTO, preporuka je da se vakcinacija započne blagovremeno da bi se u postupak ušlo sa potpuno oformljenim specifičnim imunitetom."

*Da li je bitan trenutak vakcinacije i revakcinacije kod muškaraca koji planiraju dete ili ulaze u proces VTO?

"Ne, ne postoji nikakva veza, niti razlog da se veza pretpostavi", zaključuje imunolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: