Naučnici pronašli kombinaciju – dva nova leka mogu da zaustave kovid

Iako je preventivna nega za kovid 19 napravila veliku buku (sa vakcinama koje su uvedene u većini zemalja), nagli porast broja infekcija ukazuje na potrebu za efikasnijim tretmanima.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

11:20

Naučnici pronašli kombinaciju – dva nova leka mogu da zaustave kovid
Ilustracija/Foto:EPA/ PEP MORELL

Korišćenjem kultivisanih ćelija za proučavanje infekcija SARS-CoV-2, istraživači sa Univerziteta nauke u Tokiju i drugih institucija otkrili su da su lekovi cefarantin i nelfinavir efikasni u borbi protiv virusa, pri čemu prvi sprečava virus da uđe u ćelije, a drugi sprečava replikaciju virusa.

Kovid 19 i dalje oduzima živote širom sveta i zaražava još milione. Iako je dostupno nekoliko vakcina koje čine značajne korake u sprečavanju kovida 19, šta je sa lečenjem onih koji već imaju infekciju?

Vakcine nisu 100% efikasne, što naglašava potrebu ― sada više nego ikada ― za efikasnim antivirusnim tretmanima. Štaviše, neki ljudi ne mogu da prime vakcine zbog zdravstvenih problema, a prijavljuju se i nove varijante SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje kovid 19, koji može prodreti u imunitet dodeljen vakcinom, ukazujući na to da moramo da razmišljamo izvan prevencije.

S obzirom na ovu potrebu, tim istraživača sa sedištem u Japanu, SAD i Velikoj Britaniji pokrenuo je projekat za razvoj efikasne terapije. U ovom timu bilo je nekoliko istraživača sa sedištem na Univerzitetu nauke u Tokiju, cilj im je bio jasan i jednostavan: pronalazak leka za kovid 19.

Da bi postigli ovaj cilj, istraživači su prvo uspostavili eksperimentalni sistem za pregled lekova koji mogu da pomognu u kontroli infekcija. Ovaj sistem je koristio tip ćelija nazvanih ćelijama VeroE6 / TMPRSS2, kojima je manipulisano kako bi se efikasno zarazile i proizvele SARS-CoV-2.

"Da bismo utvrdili da li lek od interesa može pomoći u borbi protiv infekcije SARS-CoV-2, jednostavno smo morali da izložimo ćelije VeroE6 / TMPRSS2 leku i SARS-CoV-2, a zatim posmatramo da li je prisustvo leka ometalo virus naporima da se zaraze ćelije", objašnjava profesor Vataši.

"Čudotvorni" lek protiv korone stiže u Srbiju: Daje se u jednoj dozi i u samo četiri situacije Istraživači su koristili ovaj eksperimentalni sistem za pregled panela lekova koji su već odobreni za kliničku upotrebu, uključujući lekove poput remdesivira i hlorokina, koji su već odobreni.

Kao uzbudljiv ishod, istraživači su pronašli dva leka koji su obezbedili efikasnu supresiju SARS-CoV-2: cefarantin koji se koristi za lečenje upale i nelfinavir koji je odobren za lečenje HIV infekcije.

Lek protiv korone će se napraviti u Srbiji

Cefarantin je inhibirao ulazak virusa u ćelije sprečavajući da se virus veže za protein na ćelijskoj membrani, koji koristi kao prolaz. Suprotno tome, nelfinavir je radio na sprečavanju replikacije virusa unutar ćelije inhibiranjem proteina na koji se virus oslanja za replikaciju.

S obzirom na to da ovi lekovi imaju različite antivirusne mehanizme, njihova primena zajedno mogla bi biti posebno efikasna za pacijente, s računarskim modelima koji predviđaju da kombinovana terapija cefarantin / nelfinavir može ubrzati klirens SARS-CoV-2 iz pluća pacijenta za samo 4,9 dana.

Dakle, da li to znači da ćemo ove nove lekove viđati u centrima za lečenje kovida 19? Naravno, lekarski dvojac još uvek nije spreman za uvođenje u zdravstvene sisteme. Ova otkrića opravdavaju dalja istraživanja kliničkog potencijala terapije cefarantinom / nelfinavirom i tek posle možemo sa sigurnošću reći da je korisna.

Koja sredstva i lekovi pomažu protiv korone?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: