I Moderna aplicirala za odobrenje vakcine za mlade

Američka kompanija Moderna predala je danas zahtev za uslovno odobrenje svoje vakcine protiv koronavirusa Evropskoj agenciji za lekove (EMA) za imunizaciju adolescenata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

15:03

I Moderna aplicirala za odobrenje vakcine za mlade
Foto: Depositphotos/ilona75

U saopštenju kompanija navodi da je zatražila autorizaciju svoje vakcine za mlađu populaciju od kanadskog regulatora Zdravstvo Kanade, a da će podneti i zahteve za hitnu upotrebu kod američke Agencije za hranu i lekove (FDA) i drugih regulatornih tela širom sveta.

Modernina vakcina već se koristi u Evropskoj uniji za osobe starije od 18 godina, ali se vakcinacija dece smatra važnom za dostizanje kolektivnog imuniteta protiv koronavirusa, navodi Rojters.

EU je prošlog meseca odobrila upotrebu vakcine proizvođača Fajzer/Biontek za decu stariju od 12 godina.

Modernina vakcina, koja se prima u dve doze, prošlog meseca je tokom kliničkih ispitivanja pokazala da je efikasna kod adolescenata između 12 i 17 godina i to bez većih problema u smislu bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: