Kad promuklost od bezazlenog problema postane razlog za hitno lečenje FOTO

Kada kažete fonijatrija, retko ko će umeti da vam odgovori o čemu se radi, iako je u pitanju grana medicine sa tradicijom dugom preko pola veka koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijom poremećaja glasa i govora. U našoj zemlji postoji samo nekoliko fonijatara, a u svetu nekoliko stotina, što je veoma mali broj u odnosu na populaciju. Nakon epidemije korone, njihov obim posla se povećao jer su, pored uobičajenih tegoba pacijenata, morali da leče i posledice kovida 19.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2021.

13:10

Kad promuklost od bezazlenog problema postane razlog za hitno lečenje FOTO
Foto: Lièna arhiva

Fonijatrija je nastala iz otorinolaringologije kao uža specijalizacija koja se posebno bavi poremećajima komunikacije. Lekar treba da bude specijalista otorinolaringologije sa iskustvom da bi završio i užu specijalizaciju fonijatrije. Fonijatrija ima svoje specifičnosti jer zahteva holistički pristup pacijentu - potrebno je biti dobar psiholog, a značajno je i muzičko obrazovanje, jer na osnovu boje glasa mogu da prepoznaju o kom poremećaju se radi.

Jedna od malobrojnih u našoj zemlji je doc. dr Sanja Krejović Trivić sa Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju, Kliničkog centra Srbije, a interno važi za onu koja ima "najlakšu ruku", kako među kolegama, tako i kod pacijenata, što je izuzetno bitno prilikom samog pregleda glasnica.

"Dobar glas se daleko čuje", i sama voli da kaže misleći na to koliko je govorni aparat bitan za svakog pojedinca, ali kako da prepoznamo kada su promene u glasu razlog da posetimo fonijatra otkriva nam doktorka Krejović Trivić u razgovoru za B92.net.

"Fonijatrijski pacijenti su svi oni koji imaju problem sa glasom, a nekada i sa disanjem i gutanjem, od dece, pa do najstarijih. Pre svega su to vokalni profesionalci kojima je glas sredstvo za rad: glumci, pevači, profesori, voditelji, novinari, menadžeri... Nažalost, imamo sve više onkoloških pacijenata. Promuklost je najčešće prvi simptom maligne bolesti, te se zato insistira na ranom otkrivanju karcinoma sa devizom da svaka promuklost duža od 2-3 nedelje zahteva pregled otorinolaringologa ili fonijatra. Gubitak glasa, kao nasavršenijeg vida komunikacije, predstavlja pravi hedikep za sve ljude, a naročito za vokalne profesionalce. Tek kada ostanemo bez dobrog glasa, postajemo svesni značaja koji glas ima za kvalitet života", kaže za B92.net doktorka Trivić, koja je članica Unije evropskih fonijatara.
.
Foto: Lièna arhiva
*Kako izgleda pregled?

"Fonijatrijski pregled obuhvata kompletan ORL (otorinolaringološki) pregled uha, nosa i grla. Poseban deo pregleda je endoskopski pregled grkljana koji se zove endovideostroboskopija, a omogućava da vidimo vibracije glasnica koje stvaraju glas. Nakon toga sledi kompjuterska analiza glasa i govora."

*Kakve promene na glasnicama postoje?

"Osnovna dijagnoza zbog koje se pacijenti upućuju na fonijatrijski pregled je promuklost. Problemi sa glasom mogu nastati zbog postojanja nekih organskih promena na nivou generatora glasa-grkljana, tako da na glasnicama možemo videti polipe, ciste, otoke, tumore, pevačke čvoriće... Do gubitka glasa može doći posle nekih stresnih situacija, kada možemo "vratiti" glas pacijentu ukoliko je samo psihogene prirode. Neke neurološke bolesti mogu dovesti do poremećaja glasa i govora.
Problem sa glasom može nastati i posle nekih operacija (štitne žlezde, karotida, pluća) kada dođe do paralize grkljana."

*Šta ih izaziva? Koji su faktori rizika?

"Promuklost je najčešće uzrokovana hroničnim zapaljenskim promenama koje nastaju u grkljanu zbog pušenja, što može dovesti do nastanka najozbiljnije bolesti - aka grkljana!

Glavni faktori rizika za nastanak karcinoma grkljana su pušenje i zloupotreba alkohola. Faktori koji mogu uticati na glas su i loši mikroklimatski uslovi, alergijske manifestacije, gorušica, kašalj, oštećenje sluha...

Promuklost može biti posledica preterane upotrebe, nepravilne upotrebe ili zloupotrebe glasa.

Na glas utiče sve što se dešava sa našim organizmom, na fizičkom i psihičkom nivou."
Foto: shutterstock/Inside Creative House
*Koga više pogađaju bolesti iz ove grupe - muškarce ili žene?

"Probleme sa glasom imaju i žene i muškarci. Kažu da žene više pričaju, a muškarci više konzumiraju duvan i alkohol, što baš i nije pravilo."

*Kako se one leče i koliko obično traje lečenje?

"Fonijatar treba, pre svega, da otkrije uzrok problema sa glasom pacijenta da bi se odlučio za adekvatno lečenje, što zahteva jedan holistički pristup pacijentu.
Terapija izbora je fonijatrijska rehabilitacija, što podrazumeva vežbe disanja i produkcije glasa, i psihološka obrada pacijenta. Ukoliko je potrebno, predlažemo inhalacije, lečimo infekciju, alergiju, refluksnu bolest (gorušicu). Fonohirurgija se izvodi samo ako fonorehabilitacija nije dala zadovoljavajuće rezultate, i ako posumnjamo na malignu bolest, koju možemo otkriti našim pregledom u ranom stadijumu.

Dobra vest je što fonijatri uglavnom mogu da 'poprave glas'. Čak i naši laringektomisani pacijenti, koji su operisani zbog karcinoma grkljana, nauče ezofagusni glas i govor (kako oni kažu - glas iz stomaka). "Prevencija je uvek najbolja terapija. Pre svega, savetujemo pacijente da ne puše, vode računa o zdravom načinu života i neguju svoj glas.
Za fonijatrijski tretman može biti dovoljan samo jedan fonijatrijski pregled, a može trajati i mesecima, zavisno od dijagnoze.
Fonijatrijski pregled može biti i preventivan, naročito za vokalne profesionalce - pevače, koji treba da dođu kod nas već na početku muzičkog obrazovanja, a zatim ih pratimo tokom karijere"..

*Da li ste primetili u praksi da kovid ostavlja posledice na glasnicama kod vaših pacijenata?

"Pacijenti koji imaju problem sa glasom posle kovid infekcije najčešće dolaze kod fonijatra zbog posledica kašlja ili intubacije, ali i stresne situacije. Adekvatnim tretmanom možemo sanirati ove sekvele (simptome koji uslede posle bolesti)", otkriva na kraju razgovora docentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: