Istraživanje: Upala desni rizični faktor za infarkt

Postoji veliki broj rizičnih faktora koji mogu uticati na pojavu infarkta, ističu doktori. Ovde govorimo o godinama, krvnom pritisku, holesterolu i genetici. Međutim, prema rečima doktora, postoji i jedan, ne tako očigledan, simptom koji može predočiti da se infarkt može potencijalno dogoditi.

Izvor: B92

Subota, 29.05.2021.

09:03

Istraživanje: Upala desni rizični faktor za infarkt
Foto: Shutterstock/Syda Productions

Velika uloga:

Prema onome što stoji u rezultatima jednog istraživanja, zdravlje usne duplje igra veliku ulogu u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu "Journal of Periodontology", a provedeni od strane "Forsyth" instituta i univerziteta Harvard.

Naučnici su otkrili kako se radi o parodontitisu, ozbiljnoj upali desni koja uništava mekana tkiva i kosti koje podupiru naše zube.

Parodontitis može uzrokovati gubitak zuba, probleme sa zdravljem ili povećati rizik od nastanka srčanog udara. Naučnici s univerziteta Harvard kažu kako se čini da osobe koje imaju parodontitis pripadaju grupi ljudi koji imaju veće šanse da dožive kardiovaskularne probleme. Mogući fakotri:

Lekari su pronašli specifičnu konekciju između upala desni i upalnih procesa u arterijama, koji su odgovorni za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti. Naime, prilikom istraživanja, u studiji su bile uključene 304 odrasle osobe, a pregledavale su im se arterije i usna duplja na samom početku istraživanja i nakon 4 godine.

Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, lekari su zaključili kako se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim uzročnikom porasta rizika od infarkta.

Kako prepoznati?

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova, koje možete proveriti iako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća.Shodno ovome, neophodna je redovna kontrola zdravlja zuba i oralne sluzokože.

Zabrinjavajući znakovi parodontne bolesti su: krvarenje zubnog mesa nakon pranja zuba, crvena, natečena sluzokoža oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba, trajni zadah iz usta, gnoj između zuba i zubnog mesa, kao i klimavi zubi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: