Kako ojačati imunitet dece? - Pedijatri objasnili

Deca od rođenja jačaju imunitet boreći se protiv kontinuirane serije klica, virusa i drugih organizama, zbog čega mnogi pedijatri od šest do osam prehlada godišnje smatraju normalnim.

Izvor: B92, Avaz.ba

Sreda, 26.05.2021.

21:00

Kako ojačati imunitet dece? - Pedijatri objasnili
Shutterstock/LightField Studios

Međutim, uz zdrave navike, kao što su vežbanje, unos više voća i povrća, kao i duže spavanje možete ojačati imunitet mališana.

Iako je pojava prehlade, gripa ili upale uva normalna nekoliko puta godišnje, uz odgovarajuće životne navike rizik od njihove pojave može se smanjiti na minimum.

Takođe, formiranje zdravih navika u ranom detinjstvu može koristiti imunitetu i ukupnom zdravlju deteta i kasnije u životu.

Unos više voća i povrća

Šargarepa, mahune, pomorandže i jagode sadrže karotenoide koji su fitonutrijenti, a koji jačaju imunitet, navodi magazin Parents. Fitonutrijenti mogu povećati telesnu proizvodnju belih krvnih zrnaca i interferona, antitiela koja prekrivaju ćelijske površine, blokirajući viruse u organizmu.

Istraživanja pokazuju da prehrana bogata fitonutrijentima takođe može da zaštiti od hroničnih bolesti kao što su rak i bolesti srca kada odrastu.

Duže vreme spavanja

Istraživanja na odraslima pokazuju da uskraćivanje sna može prouzrokovati osetljivost na bolesti smanjenjem prirodnih ćelija koje napadaju mikrobe i ćelije raka. Isto važi i za decu. Deca u vrtićima posebno su izložena riziku od nedostatka sna, jer im sve dnevne aktivnosti mogu otežati spavanje.

Koliko sna treba deci? Deci koja sisaju će trebati do 16 sati, bebama u periodu 1-2 godine je potrebno 11-14 sati, a predškolcima 10-13 sati.

Dojenje

Majčino mleko sadrži antitela koja povećavaju imunitet i broj belih krvnih zrnaca. Ona predstavljaju zaštitnike protiv upala uva, alergija, upale pluća, meningitisa i infekcija mokraćnog sistema.

Istraživanja pokazuju da to takođe može ojačati mozak vaše bebe i pomoći joj u zaštiti od dijabetesa, Kronove bolesti, kolitisa i određenih oblika raka kasnije u životu. Ako je moguće, težite dojenju najmanje prva dva-tri meseca kako biste nadopunili imunitet koji je vaša beba dobila u materici.

Vežbanje

Prema istraživanjima, vežbanje povećava broj prirodnih ćelija koje štite organizam kod odraslih - a redovne aktivnosti i deci mogu koristiti na isti način. Da biste kod dece stvorili celoživotnu naviku, budite dobar uzor i vežbajte s njima.

Zaštita od širenja klica

Borba protiv klica tehnički ne ojačava imunitet, ali to je sjajan način da smanjite stres koji ugrožava imunološki sistem vašeg deteta. Pazite da deca često peru ruke i to sapunom. Trebalo bi obratiti posebnu pažnju na njihovu higijenu pre i nakon svakog obroka i nakon igranja napolju, posle korišćenja kupatila i po dolasku kući iz vrtića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: