Zašto se dijabetes kod dece retko otkrije na vreme? VIDEO

Svako treće dete u Srbiji sa novootkrivenim dijabetesom tipa 1 je u stanju ketoacidoze, teške i potencijalno smrtonosne komplikacije dijabetesa.

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 25.05.2021.

09:25

Zašto se dijabetes kod dece retko otkrije na vreme? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Kasno postavljanje dijagnoze dovodi do teških komplikacija koje mogu da budu i sa smrtnim ishodom. Dečji endokrinolozi apeluju da roditelji ne odlažu odvođenje svog deteta lekaru ako ima simptome dijabetesa. Ono što je neophodno jeste da se posmatra ponašanje deteta i uoči da li možda postoji potencijalan problem, jer je nakon toga najbolje zakazati pregled.

Procenat dece u Hrvatskoj sa teškim stanjem dijabetesa je porastao sa 30 na čak 50 odsto, što znači da je svako drugo dete koje je obolelo od dijabetesa primljeno u stanju koje je potencijalno smrtonosno, zbog toga što bolest nije prepoznata na vreme.

"Dijabetes je bolest koja je već dugo poznata, čak su i u starom Egiptu umeli da je prepoznaju, ako dete puno pije, puno mokri ili gubi u telesnoj masi su stvari koje roditelj ne može da ne primeti", izjavila je Tatjana Milenković za Televiziju "Prva".

"Moramo da znamo da je dijabetes bolest u porastu, mi godišnje sada u Srbiji imamo sve više novootkrivene dece sa dijabetesom, neko bi sigurno dobio Nobela da može ovo da zaustavi, ali možemo barem da je prepoznamo na vreme i primenimo adekvatnu terapiju", rekla je ona.

"Kod dijabetesa je stvar obrnuta, dete će puno da pije jer previše mokri, problem je što se u 70 odsto slučajeva ne primeti na vreme, jer su deca manjeg uzrasta", potvrdila je Tatjana Milenković.

A da li ako uradimo samo analize koje uključuju standardnu proceduru vađenja krvi možemo da otkrijemo dijabetes, pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: