Hrvatima uskoro dostupni kućni kovid testovi; U Srbiji kažu - "samo za zdravstvene radnike"

Kućni kovid lekovi od sledeće nedelje biće pušteni u promet u Hrvatskoj i, kako prenose, tamošnji mediji, građani će moći da ih slobodno kupuju i koriste. A kakva je situacija u Srbiji?

Izvor: Milica Milosavljeviæ

Nedelja, 16.05.2021.

14:58

Hrvatima uskoro dostupni kućni kovid testovi; U Srbiji kažu -
Foto:Shutterstock/Jarun Ontakrai

"Očekujemo da će krajem sledeće nedelje prvi kućni testovi na kovid 19 biti dostupni i u našim apotekama, a u sledećih mesec dana bi mogli, prema trenutnim informacijama, da imamo i nekoliko različitih vrsta kućnih testova na raspolaganju", kaže predsednica Hrvatske lekarske komore Ana Soldo za "Jutarnji list".

U zemljama Evropske unije, inače, do sada je odobreno 16 raznih brzih antigenskih testova, a među njima i "Xiamen Boson Biotech" test koji uskoro stiže u Hrvatsku.

Kada je Srbija u pitanju, u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva koja je upravo zadužena za registraciju medicinskih sredstava poručuju da "pomenuto medicinsko sredstvo nije registrovano u našoj državi". Dodaju i da, za sada barem, nemaju nikakve informacije o tome kada će i da li će se uopšte ovakvi i slični testovi pojaviti u Srbiji. Proveravajući ima li kovid testova u Beogradskim apotekama saznali smo da u jednom apotekarskom lancu u ponudi imaju kovid test za kućnu upotrebu "PCL COVID-19". Ovaj test radi se uz pomoć pljuvačke i prodaje po ceni od 1.650 dinara.

U drugoj apotekaskoj ustanovi rekli su nam da iako u ponudi imaju kovid test, on je dostupan samo medicinskim radnicima, odnosno nije u slobodnoj prodaji za građane.

Podsetimo, prvi kućni kovid testovi pojavili su se u domaćim apotekama sredinom decembra prošle godine. Tada su iz Apotekarske ustanove Beograd, koja je ove testove prodavala, naveli da testove proizvodi kompanija iz Južne Koreje, kao i da je njihovu prodaju odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Međutim, već narednog dana iz iste ustanove su upozorili građane da testove ne bi trebalo da koriste sami jer postoji mogućnost da se povrede, kao i da se testiranje može vršiti samo u kontrolisanim uslovima pa za to ipak moraju da se obrate zdravstvenim radnicima. Slično uporozenje dao je i Krizni štab, koji je pozvao građane da testove ne kupuju i ne primenjuju sami. Ubrzo nakon toga, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da su ti testovi povučeni iz prodaje.

Početkom godine, ponovo su se pojavili testovi u apotekama a i tada je iz Agencija za lekove i medicinska sredstva poručeno da ni jedan ne bi trebalo da koriste pacijenti, već su oni namenjeni isključivo za upotrebu od strane zdravstvenih radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: