Stopa vakcinacije dece u Srbiji opala: Ima li razloga za zabrinutost? VIDEO

Vakcinacija jača imunitet deteta i ubrzava osposobljenost imunsknog siststema da se izbori sa virusima i bajkterijama iz okruženja i cilj vakcinacije je da se imunski sistem trenira i jača.

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 13.05.2021.

09:15

Stopa vakcinacije dece u Srbiji opala: Ima li razloga za zabrinutost? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Dileme oko vakcinacije postoje već duže vreme, činjenica je da je stopa vakcinisanja dece protiv morbila opala za 25 do 30 odsto, a to je potencijalno veća opasnost za izbijanje epidemije malih boginja, koja je bila aktuelnija 2017. godine.

"Sam obuhvat vakcinacijom dece protiv morbila i uopšte vakcinisanje MMR vakcinom bilo je u opadanju prethodnih godina, tokom 2017 godine su se stvari donekle popravile, ali smo svedoci dešavanja sa pandemijom, što je dodatni uticaj i na ove vakcine", izjavila je dr Gordana Petrović, pedijatar imunolog iz Instituta za majku i dete za "Jutro".

Udruženja pedijatara procenjuju da treba da bude 95 posto vakcinisanih MMR vakcinom i neophodne su dve doze, jedna u periodu od 12 do 15 meseci uzrasta deteta i druga pred polazak u školu.

"Imamo podatke u UNICEF-u da tokom vanrednog stanja svako treće dete nije ostvarilo, koje je trebalo da ostvari svoje zdravstvene usluge, a tokom perioda kovida svako šesto, što je poziv roditeljima da se deca vakcinišu", izjavila je Jelena Zajeganović, rukovoditeljka projekta za rani razvoj iz UNICEF-a .

Roditelji za vreme korone nisu vakcinisali svoju decu zbog zabluda koje imaju o vakcinama, a naglašava se da postoji jasno stručno metodološko uputstvo koje propisuje šta su kontraindikacije za vakcinaciju bilo kojom vakcinom pa tako i za MMR. Situacije u kojima vakcina nije preporučljiva kod dece su, kažu lekari, retke, ali da decu koja iz nekog razloga ne mogu da prime vakcinu upućuju na imunološki institut ili stručnu komisiju koja dalje procenjuje kontraindikacije za vakcinaciju.

Navodi se da najveći deo roditelja ipak vakciniše decu, dok dileme o vakcinaciji ima osamnaest odsto roditelja. Međutim, svaki šesti razmišlja o tome da li treba odložiti vakcinaciju deteta. Na takve procente utiču dezinformacije koje kruže društvenim mrežama, ali se nastoji da se pedijatri kao i imunolozi edukuju i dodatno opreme dokazima, da bi u razgovoru sa roditeljima koji imaju dileme i vrlo često nisu dovoljno upućeni u proces vakcinacije lakše objasnili vrednost koju vakcine imaju za imunološki sistem.

Koja je povezanost MMR vakcine sa autizmom i šta se dešava ukoliko se vakcina ne dobije pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: