Formula koja štiti hranu od propadanja patentirana baš u Srbiji

Problem bacanja hrane pogađa ceo svet, ali naučni savetnik u Institutu za multidisciplinarna istraživanja dr Goran Branković osmislio je formulu koja može da pomogne u rešavanju ovog problema tako što se tečnost samo aplicira po posudi u kojoj čuvate voće.

Izvor: B92

Petak, 07.05.2021.

10:06

Default images
Foto:Printscreen/Tv Prva

Često se razmatra način na koji se čuva hrana, kao i to u koje se posude ona odlaže. Najveći problem danas su u svetu veliki gubici jer se hrana baca, a uzrok svega toga je nepravilno odlaganje, kao i to da hrana sama po sebi ne može duže da se održi a da bude jestiva.

Naučni savetnik u Institutu za multidisciplinarna istraživanja zajedno sa timom stručnjaka otkrio je tečnu formulu koja može da zaštiti voće i povrće od propadanja u periodu od 4 do 8 dana. Reč je dakle o emulziji koja je napravljena od prirodnih mateijala ali sadrži biopolimer i eterično ulje, dok se sve ostale supstance nalaze na listi preporučenih supstanci koje su bezbedne za ljudsko zdravlje.

"Ovo su hemikalije, ali nisu opasne, čak su i jestive", rekao je dr Goran Branković gostujući u emisiji "Jutro na Prvoj".

"Emulzija je biorazgradiva, ima antimikrobna i antioksidativna svojstva, sprečava razvoj mirkoorganizama kao što su plesni, kvasci, gljivice i bakterije. Na taj način produžava rok trajanja svežeg voća, a testiranjem smo dobili iste rezultate i na organskim proizvodima, kao i na onima koji su tretirani pesticidom, nakon primene emulzije rok trajanja je produžen do osam dana", kazao je on.

Vrlo bitno je istaći da ovakav proizvod sa ovakvim načinom primene ne postoji nigde u svetu i da svaki sličan proizvod se aplicira tako što se tečnost isprska po voću, dok se kod ovog proizvoda tečnost ne nanosi direktno na voće i povrće već samo na posudu u kojoj se odlaže na čuvanje.

"Osnovna ideja je bila da se emulzija ne aplicira direktno na voće i povrće nego na unutrašnju stranu pakovanja u kojem voće stoji, ali pre upotrebe plastičnih činija naprska se emulzija i ostavi da se osuši 20 minuta do pola sata, time će se oformiti jedan transparentni film koji ima strukturu umreženog biopolimera a u toj mreži biopolimera su zarobljene aktivne supstance kao što su eterična ulja i nakon nekoliko dana one se oslobađaju i na taj način štite voće i povrće", izjavio je Branković.

Za sada je neophodna finansijska potpora investitora da bi se ovaj proizvod našao na tržištu i u zvaničnoj upotrebi, jer je sve neophodne dozvole već dobio. Planovi su da se razvoj formule proširi i na zaštitu mesnih proizvoda, a o tome možete pogledati i u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: