Da li vakcinisati mlađe od 15 godina? "Pitanje je da li je potrebno"

Da li je neophodno vakcinisati decu uzrasta od 15 godina i da li oni imaju prava da odluku o tome donesu sami?

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2021.

13:45

Da li vakcinisati mlađe od 15 godina?
Foto: Printscreen / TV Prva

Prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti od 1. januara 2012. godine dete koje je navršilo petnaest godina sposobno je za rasuđivanje i samostalno donošenje odluka i ima pravo da prati ličnu medicinsku dokumentaciju, kako da roditelji reaguju u situaciji kada se propagira da dete od petnaest godina može samostalno da donese odluku o vakcinisanju protiv koronavirusa, za "150 minuta" govorili su Marija Gnjatović naučna saradnica INEP-a i advokat Aleksandar Cvejić.

"Pitanje je možda više mediinskog karaktera nego pravnog, pravo je otišlo po meni dalje od medicine, konkretno mislim psihologije, dete sa 15 godina po meni nema taj kapacitet da ispuni sve ovo što se u ovom zakonu i u konačnom zakonu o pravima pacijenata navodi kao pravo odnosno obaveza pacijenata", kazao je Cvejić.

"Mislim da je suviše optimistično očekivati od dece od 15 godina, ono se proglašava sposobnim da shvati prirodu toga zbog čega u se primenjuje neka medicinska mera, da shvati koje su posledice i rizici i šta se time postiže, suviše je optimistično da od njih očekujemo da rešavaju ovakve neke stvari", potvrdio je Cvejić.

"Bolje da biraju političare nego da se bave zdravljem drugih", rekao je Cvejić komentarišući činjenicu da deci od 15 godina treba dati pravo i na glasanje na političkim izborima, ako su im već prava da sami odluče o imunizaciji omogućena.

"Rađena su ispitivanja, treća faza kliničkih ispitivanja za decu uzrasta od 12 do 15 godina, Fajzer je inače odobren za decu od 16 godina, nisu uočena nikakva neželjena dejstva u ovoj kratkoj fazi ispitivanja, efikasnost vakcine je dokazana time jer se kod ovog uzrasta brzo stvorio imunitet u odnosu na odraslu decu od 17-18 godina", izjavila je Gnjatović.

"I dalje se ne preporučuje, za sada je samo postoji dostupna informacija o tome kako su izgledali rezultati treće faze ispitivanja i predlaže se da sva relevantna tela razmisle o tome kolika je potreba da decu tog uzrasta vakcinišemo", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: