Nova bolest prouzrokuje mucanje i halucinacije

Doktori su prvo posumnjali na "kravlje ludilo", ali svi testovi koji su urađeni bili su negativni.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2021.

10:51

Nova bolest prouzrokuje mucanje i halucinacije
Foto:Shutterstovk/Gorodenkoff

Doktori u Kanadi susreću se sa sve više pacijenata koji pokazuju simptome slične onima kod Krojcfeld-Jakobove bolesti ('kravljeg ludila'), retkog fatalnog stanja koje napada mozak. Ali kad su sproveli testiranje, ono što su pronašli prilično ih je zbunilo.

Pre gotovo dve godine, na samu 40. godišnjicu braka, Rodžer Elis imao je napad i srušio se kod svoje kuće.

Elis, muškarac u ranim šezdesetim godinama, rodio se i odrastao na pitoresknom Akadijskom poluostrvu (danas poluostrvo Nova Škotska) kod Nju Bransvika i bio je zdrav do tog julskog dana i uživao u penziji nakon decenije rada kao industrijski mehaničar.

Njegov sin Stiv Elis kaže kako se nakon tog kobnog dana zdravlje njegovog oca naglo pogoršalo.

"Imao je halucinacije, izgubio dosta kilograma, bio je agresivan, ponavljao je neke rečenice", kaže.

"U jednom trenutku nije mogao ni da hoda. Tako smo u roku od tri meseca došli u bolnicu kako bi nam rekli da misle da umire - ali niko nije znao zašto."
Foto: shutterstock/Halfpoint
Negativni testovi na CJD

Doktori Rodžera Elisa prvi put su posumnjali na Krojcfeld-Jakobovu bolest [CJD]. CJD je ljudska prionska bolest, fatalni i retki degenerativni poremećaj mozga pri kojem se kod pacijenata javljaju simptomi poput gubitka pamćenja, promena ponašanja i poteškoća s koordinacijom.

Jedna od nadaleko poznatih kategorija je varijanta CJD, koja je povezana sa jedenjem kontaminiranog mesa zaraženog bolešću ludih krava. CJD takođe spada u širu kategoriju moždanih poremećaja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti te ALS-a, u kojoj se proteini u nervnom sastavu pogrešno sklapaju i spajaju.

Ali test na CJD gospodina Elisa vratio se negativan, kao i niz drugih testova koje su sprovodili njegovi doktori dok su pokušavali da utvrde uzrok njegove bolesti.

Njegov sin kaže da je medicinski tim dao sve od sebe da ublaži različite simptome njegovog oca, ali da je i dalje ostalo nejasno: šta stoji iza napada gospodina Elisa?

U martu ove godine Elis mlađi naišao je na mogući, iako delimičan odgovor.

"Radio Kanada", javna radio-televizija, dobila je kopiju javnozdravstvenog dopisa koji je poslat provincijskim medicinskim stručnjacima upozoravajući na grupu pacijenata koji pokazuju simptome nepoznate degenerativne bolesti mozga.

'Prvo što sam rekao bilo je: 'Ovo je moj otac'', priseća se.

Smatra se da je Rodžer Elis jedan od obolelih od te bolesti i pod nadzorom je dr Alijera Marera. Prvi susret s bolešću još 2015.

Neurolog iz univerzitetskog bolničkog centra "Dr Džordž L. Dumon" iz Monktona kaže da su se doktori prvi put susreli sa zbunjujućom bolešću 2015. godine. Kaže da se radilo o samo jednom pacijentu i "izolovanom i netipičnom slučaju".
Foto: shutterstock/Terence Toh Chin Eng
Međutim, od tada se pojavilo više pacijenata poput prvog, dovoljno da su doktori njihovo stanje mogli da identifikuju kao sindrom 'koji nije pre viđen'.

Vlasti pokrajine kažu da trenutno prate 48 slučajeva, ravnomerno podeljenih između muškaraca i žena, starosti od 18 do 85 godina. Ti su pacijenti s područja Akadijskog poluostrva i područja Monkton u Nju Bransviku. Veruje se da je šest osoba umrlo od te bolesti.

Većina pacijenata simptome je počela da doživljava nedavno, od 2018. nadalje, iako se veruje da ih je jedan imao već 2013. godine.

Doktor Marero kaže da su simptomi raznoliki i da mogu da variraju među pacijentima.

Na početku mogu da postoje promene u ponašanju poput anksioznosti, depresije i razdražljivosti, zajedno sa neobjašnjivim bolom, bolovima u mišićima i grčevima kod prethodno zdravih osoba. Problemi s pamćenjem, mucanje, atrofija mišića...

Pacijenti često imaju poteškoće sa spavanjem, teškom nesanicom ili hipersomnijom i probleme s pamćenjem. Mogu brzo da se pojave napredujuća oštećenja govora koja otežavaju komunikaciju i vođenje tečnog razgovora, stvari poput mucanja ili ponavljanja reči.

Sledeći simptom je brzo mršavljenje i atrofija mišića, kao i poremećaji vida i problemi sa koordinacijom kao i nehotično trzanje mišića. Mnogim pacijentima treba pomoć šetača ili invalidskih kolica. Neki razvijaju uznemirujuće halucinacijske snove ili se bude zbog slušnih halucinacija.

Nekoliko pacijenata je imalo prolaznu Kapgrasovu zabludu, psihijatrijski poremećaj kod kog osoba veruje da je neko njima blizak "zamenjen klonom".

'To je prilično uznemirujuće, jer bi, na primer, pacijent rekao svojoj ženi: 'Oprostite, gospođo, ne možete u krevet, ja sam oženjen muškarac', pa čak i ako supruga navede svoje ime, rekao bi: 'Vi niste ta osoba''', kaže dr Marero.

Neurolog iz Monktona vodi istraživanje tog stanja, uz pomoć tima istraživača i savezne agencije za javno zdravstvo.

Sumnjivi pacijenti podvrgavaju se testovima na prionske bolesti i na razna genetska stanja na panelima koji se bave autoimunim poremećajima ili oblicima karcinoma ko i pretragama na viruse, bakterije, gljivice, teške metale i abnormalna antitela.

Bolest je verovatno stečena, a ne genetska

Ispituju se činioci poput okoline, životnog stila, putovanja, istorije bolesti i izvora hrane i vode. Testira im se kičmena moždina na razne moguće infekcije i poremećaje.

Leka nema, osim ublažavanja nekih simptoma. Za sada je teorija da je bolest stečena, a ne genetska.

"Naša prva zajednička ideja je da postoji otrovni element u okolini ovog pacijenta koji pokreće degenerativne promene", kaže dr Marero.

Neurolog sa Univerziteta Briiti[ Kolumbija dr Nil Kešmen jedan je od istraživača koji pokušava da razotkrije ovu medicinsku misteriju.

Uprkos tome što pacijenti ne pokazuju tragove nijedne poznate prionske bolesti, ni to nije potpuno isključeno kao uzrok, kaže.

Druga je teorija hronična izloženost takozvanom 'ekscitotoksinu' poput domoične kiseline, što je povezano sa slučajem trovanja dagnjama zagađenim toksinom iz obližnje provincije ostrva Princa Edvarda 1987. godine.

Uz gastrointestinalne tegobe, otprilike trećina pogođenih imala je simptome poput gubitka pamćenja, vrtoglavice, zbunjenosti. Neki pacijenti su pali u komu, a četvoro ih je umrlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: