Pulmolog upozorava: Astma je ozbiljna bolest, pumpice nisu dovoljne

Procenjuje se da u Srbiji od astme boluje oko 220.000 ljudi, od toga njih 2.000 ima teški oblik, saopšteno je iz Udruženja pacijenata "Pobedimo astmu i alergije" povodom Svetskog dana borbe protiv astme, koji se obeležava danas.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

11:12

Pulmolog upozorava: Astma je ozbiljna bolest, pumpice nisu dovoljne
Foto: Shutterstock/Antonio Guillem

Lekari, ali i pacijenti, koriste ovaj datum, 5.maj, kako bi podstakli svest o astmi i razbili predrasude koje o njoj postoje.

Prof. dr Branislava Milenković, pulmolog u Kliničkom centru Srbije, ističe da se decenijama pogrešno smatralo da se astma može držati pod kontrolom samom upotrebom pumpica za brzo olakšanje simptoma kada se osete tegobe.

"To je velika zabluda, jer je medikamentno lečenje ovih bolesnika veoma napredovalo poslednjih godina", kaže Milenković.

Objašnjava i da bi novi pristupi u lečenju pacijenata sa teškom astmom trebalo da spreče prekomernu upotrebu sistemskih kortikosteroida, koja može veoma štetno uticati na zdravlje.

Ukazuje se da je među zabludama o alergiji ta da astma nije ozbiljna bolest. Ovo je pogrešno mišljenje, jer su svi pacijenti sa astmom u riziku od teških pogoršanja. Predstavnica Udruženja pacijenata "Pobedimo astmu i alergije" Ivana Vračar je navela da su poslednjih godinu dana pulmolozi manje dostupni za kontrole obolelih od astme, što je dovelo do brojnih problema vezanih za disanje i plućnu funkciju pacijenata.

"Zato smo u okviru kampanje pokrenuli akciju 'Kec na deset' i omogućili da 160 pacijenata putem Zum aplikacije dobije savet od pulmologa u jeku pandemije", ističe Ivana Vračar.

Shodno ovome, 50 pacijenata je dobilo i elektronski merač protoka vazduha, "peak flowmetar", koji znatno pomaže u kontrolisanju astme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: