Trudnicama u Velikoj Britaniji preporučuju vakcinisanje Fajzerom ili Modernom

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) naveo je da je oko 90.000 trudnica vakcinisano u SAD, uglavnom tim vakcinama, i da nije bilo nikakvih ozbiljnih nuspojava.

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2021.

13:00

Trudnicama u Velikoj Britaniji preporučuju vakcinisanje Fajzerom ili Modernom
Foto: Profimedia

Trudnice u Velikoj Britaniji trebale bi da se vakcinišu vakcinom kompanija Fajzer/Biontek ili Moderna jer ima više stvarnih podataka da su bezbedne, objavilo je telo koje izdaje smernice za vakcinaciju.

"Na na osnovu tih podataka, JCVI savetuje da se trudnicama u Velikoj Britaniji, kada god je to moguće, daju vakcine Fajzer-Biontek ili Moderna", stoji u saopštenju.

"Nema dokaza da su ostale vakcine nebezbedne za trudnice, ali potrebna su dodatna ispitivanja", dodaje JCVI.

Trudnicama u Velikoj Britaniji je ranije savetovano da se ne vakcinišu jer nema dovoljno podataka o nuspojavama.

"Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za vakcinaciju, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, kao što su njihov porodični lekar, ginekolog ili babica", rekao je britanski ministar zdravlja, Met Henkok.

Velika Britanija je nedavno savetovala da se mlađi od 30 godina, ako je moguće, vakcinišu nekim drugim vakcinama umesto AstraZenekinom vakcinom zbog "izuzetno" retke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: