Kardiolog dr Miljko Ristić: "Nema pravila, na promene vremena svi mogu da reaguju" VIDEO

Proteklog vikenda smo mislili da zimske jakne zasigurno možemo da odložimo, a danas je već stigla vest da se grejna sezona produžava do 2. maja. Red sunca, pa red kiše, a možda ćemo u narednim, aprilskim danima videti i sneg.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

17:01

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

Da postoji direktna medicinska veza između meteoroloških promena koje se događaju svaki čas u toku godine i između tegoba koje pacijenti imaju potvrdio je i kardiolog dr Miljko Ristić. Nema pravila, jer kako kaže, mogu i potpuno mladi ljudi koji su potpuno zdravi da osete tegobe, a pogotovo oni koji su preležali neke bolesti i koji su imali operaciju. Oni pokazuju poremećaj funkcije pojedinih organa, pogotovo kardiovaskularnog sistema.

"Postoje dve ustanove u Evropi koje se bave isključivo uticajem meteroloških faktora na zdravlje u italijanskoj Padovi i u Nemačkoj. Dokazano je da ta veza postoji, i već dva-tri dana pred promenu meteoroloških uslova pojedini organizmi reaguju. Naši pacijenti se najviše žale na bolove u zglobovima, pogotovo pacijenti koji imaju ožiljke od bilo koje intervencije, kardiološki pacijenti na primer imaju obično bolove u predelu tih rezova. Često reaguju i ubrzanjem pulsa, od nekih 60-80 otkucaja, koliko je normalan puls, povećava se na 90 i više i ti pacijenti već u svojoj terapiji imaju te beta-blokatore, koji regulišu poremećaje ritma, i treba da se konsultuju sa lekarom koji ih vodi da li može da se poveća doza tih blokatora", kaže dr Ristić za Televiziju Prva.

Ti pacijenti, dodaje doktor, već imaju iskustva sa promenom vremena.

On savetuje da tih dana ne treba preterivati sa suplementima, već se normalno hraniti i unositi vegetarijansku hranu bez masti.

Meteorolog Đorđe Đurić je gostujući u "150 minuta" rekao da neće biti snega u nižim predelima, već samo u brdsko-planinskim predelima Srbije, iznad 600 metara nadmorske visine.

A kakvo nas vreme očekuje za Uskrs saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: