Kakva je terapija za trudnice zaražene koronom? VIDEO

Jedna porodilja je umrla a druga se nalazi na respiratoru. Kakav je tretman zaraženih majki i beba i kako izbeći lečenje u intenzivnoj nezi?

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

09:47

Kakva je terapija za trudnice zaražene koronom? VIDEO
Foto: Printscreen/Prva TV

Ginekolog iz bolnice Narodni front dr Radomir Aničić je gostujući na Televiziji Prva kazao da je to što se desilo najgori scenario.

"Svetska iskustva, ali i naša govore da u procentima trudnice nažalost ne završe uvek dobro. Trudnica koja je sad na respiratoru je stabilno. Mi smo od samog početka pandemije u kovid-sistemu, imamo poseban deo klinike gde porađamo trudnice koje imaju kovid-infekciju", kazao je doktor.

Stavovi se menjaju u zavisnosti od toga kako saznajemo nove stvari.

"Trudnice jesu ugrožena grupa, sama trudnoća jeste jedno imunosupresivno stanje. Mi svaku trudnicu inače savetujemo u prvom trimestru trudnoće, bez obzira da li je sad korona, da vodi računa da ne dobije grip ili virusnu infekciju jer to može negativno da utiče na trudnoću, a to može dovesti do spontanog pobačaja. Takva je situacija i sa koronom", kazao je dr Aničić.

Nakon toga, drugi i treći trimestar su uglavnom stabilniji. Dodao je da trudnice koje su oni tretirali nisu imale teže kliničke slike, a takođe sve bebe koje su rođene nisu bile zaražene.

"Te žene nisu bile ugrožene u smislu da ne mogu da doje svoje dete. Ni u tom slučaju nismo imali iskustvo da majka prenese virus na svoje dete", kazao je Aničić. "Nekada se desi da žena dođe na porođaj, da ni ne zna da je zaražena, a nakon testiranja se ustanovi da ima kovid. Ona onda ide u zaseban deo da se porađa. To je dovoljno stresno za nju", objašnjava, dodajući kako izgleda lečenje trudnica u tom slučaju.

Terapija za trudnice nije toliko agresivna, ali i zavisi od toga kakva je klinička slika te trudnice.

"Recimo u slučajevima kada je klinička slika teška, kao što je nažalost bila kod preminule trudnice, moralo se pristupiti hitnom carskom rezu, završavanju trudnoće zato što je onda lečenje takve pacijentkinje lakše. Kod trudnica sa lakšom kliničkom slikom one mogu da proušu sa vitaminskom i antibiotksom terapijom. Od kliničke slike zavisi da li će ona biti u kućnom lečenju ili u bolnici", kazao je on.

On se osvrnuo i na priču novinarke Mine Smiljanić, koja je na svom profilu na Instagramu podelila nimalo lepo iskustvo. Naime prema njenim navodima, nju je tokom porođaja maltretirao anesteziolog dr Tomislav Krajinović, udarao ju je i vređao, te je tako postala, kako kaže, žrtva akušerskog nasilja.

"U ovakvoj situaciji klinika postupa u okviru svojih pravnih regulativa, pokreće postupke koji podrazumevaju ispitivanje svih činjenica, a nakon toga javnost će biti informisana. Kada se dobije od pacijenta žalba pokreće se procedura, najbolje je da se to sačeka. To je u interesu i te novinarke koja se žalila i kolege", kazao je Aničić.

Što se vakcinisanja trudnica tiče, pre četiri nedelje je Međunarodno udruženje ginekologa dalo preporuku bazirano na osnovu ispitivanja 20.000 trudnica koje su bile ispitivane u Americi.

"Mnogo je veći benefit da se trudnice vakcinišu, jer kao što vidimo, ima ekstremnih slučajeva, gde dolazi do teške kliničke slike, a nažalost i do smrtnog ishoda", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: