Dr Stjepanović: Svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva ispitivanje VIDEO

Svake godine u našoj zemlji se otkrije šest hiljada obolelih od raka pluća. Taj broj je manji za hiljadu i po, ali kako kaže dr Mihailo Stjepanović, zato što je Klinika za pulmologiju u dva navrata bila u kovid-režimu, te nije bila dobra dijagnostika, jer je kod pacijenata postojao strah da se ne zaraze, čekali su. Posledica toga je da im sad stižu pacijenti koji su u odmakloj fazi bolesti, kada lekari ne mogu mnogo da učine.

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 07.04.2021.

12:33

Dr Stjepanović: Svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva ispitivanje VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Zato je pokrenuto Nacionalno savetovalište za prevenciju raka, koje radi utorkom i četvrtkom od 14 do 17 sati. Svi pacijenti pozivom na brojeve 011 3629 0270 i 0653629 270, mogu da saznaju sve što ih interesuje. Najčešće ih zanima da li mogu da se vakcinišu.

"Svi onkološki pacijenti mogu da se vakcinišu i savetujemo obaveznu vakcinaciju, osim između dva ciklusa hemoterapije i pre terapije... Za sada nema kontraindikacija da se primi bilo koja vakcina od onih koje su nam dostupne", kaže za Televiziju Prva dr Stjepanović.

Jako je važno da svaki čovek reaguje na kašalj koji traje duže od tri nedelje, jer to već zahteva ispitivanje da se uradi bar radiografija grudnog koša i ako neke promene postoje, da se pacijent uputi pulmologu.

Kad se jave simptomi, bolest često bude u poodmakloj fazi, kasno se dijagnostikuje, pluća su veliki organ i sam kancer mora da poraste nekoliko cenitimetara da bi se pojavili simptomi. Stres, pušenje (preko 90 odsto obolelih su pušači), aero-zagađenje i genetski faktori su faktori rizika. Desi se neki okidač i ćelija postane maligna. To može da se spreči skriningom, pušači moraju da vode računa o kašlju, kad se promeni intenzitet kašlja, odmah da reaguju... Svi koji puše preko 30 godina savetujem da jednom godinje bar urade snimak pluća."

Vladan Komadina je pacijent dr Stjepanovića i sada kaže živi "punim plućima", najnormalnije i ništa ne uskraćuje sebi, nakon što se leči imunološkom terapijom od raka pluća, koji je otkrio pre skoro tri godine.

"Otkrio sam pre skoro tri godine iz punog zdravlja, nisam imao nikakve tegobe, samo sam jedan dan izgubio moć govora, bio sam svestan šta hoću da kažem, ali nisam mogao, samo sam mumlao. Hitna pomoć me je odvezla na VMA, tamo mi je urađen skener glave i viđena je promena koja je po svom tipu bila najsličnija metastazi sa nekog mesta. Za neki dan je urađen skener grudnog koša i trbuha i videlo se da je primarna promena na plućima", priča za Televiziju Prva Komadina, koji je bio načelnik saniteta u BIA do 2005. godine, od kada je u penziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: