Odgovori na to koliko je beba ugrožena ako je majka zaražena

Trudnice mogu da obole od kovida i razviju tešku kliničku sliku. Zato je pitanje imunizacije trudnica i dojilja postalo goruće od kada su počeli programi masovne vakcinacije stanovništva širom sveta.

Izvor: RTS

Utorak, 06.04.2021.

14:59

Odgovori na to koliko je beba ugrožena ako je majka zaražena
Foto: deposit/EugeneGensyurovksy

Ginekolog bolnice GAK Narodni front dr Ana Mitrović Jovanović za RTS je dala odgovore na najčešća pitanja koje imaju trudnice ili žene koje planiraju trudnoću.

Treba li bebu po rođenju dati u naručje mami koja je pozitivna na kovid?

Imamo posebna odeljenja gde se kovid-pozitivne trudnice porađaju i u tim odvojenim kovid-odeljenjima mi nakon porođaja kovid-pozitivne majke bebu predajemo pedijatrima, koja će do odlaska kući biti u boksu, neće imati kontakt sa kovid-pozitivnom majkom, navodi za RTS ginekolog bolnice GAK Narodni front dr Ana Mitrović Jovanović.

Da li kovid-pozitivna trudnica može da zarazi tokom porođaja svoju bebu?

Iz svega onog što do danas znamo - ne može, odnosno u veoma malom broju na svetskom nivou postoje sporadični slučajevi da se rodila beba koja je kovid-pozitivna. Mi takvih iskustava u Srbiji nismo imali, sve kovid-pozitivne trudnice koje su se čak porađale u akutnoj fazi infekcije rodile su zdravu kovid-negativnu decu. Smatra se da ta vertikalna transmisija sa majke na novorođenče tokom trudnoće i samog porođaja ne postoji.

Da li je kovid sam po sebi indikator za carski rez?

Mi pristupamo carskom rezu kada postoji akušerska indikacija ili kada je majka izuzetno ugrožena, u toliko lošem stanju da bi je porođaj dodatno ugrozio.
Foto: Depositphotos/oksun70
Da li zaražena mama može da doji svoju bebu?

Prema poslednjim istraživanjima, smatra se da mama koja poštuje proceduru i nosi masku i ukoliko se dobro oseća može da doji svoju bebu. Prethodno treba da opere ruke po svim preporukama, da uvek drži masku kada ima neposredno bebu na dojci i kada je dva metra udaljena. Za one mame koje se ne osećaju dobro zbog kovid-infekcije, koje su malaksale i koje imaju značajnu simptomatologiju, samo se preporučuje na dva do tri sata pumpicom izmlazanje i čak nema zabrane da se to mleko dâ novorođenčetu.

Ono što se zna je da svakako visoka febrilnost, ne samo u kovidu, nego i u svim drugim stanjima koja prouzrukuju visoku temperaturu jeste nešto kada mi ne preporučujemo da se to mleko dâ novorođenčetu.

Da li se i kada savetuje vakcinacija?

Kada je u pitanju populacija mladih ljudi koja planira tek da rađa savet je – odmah se vakcinišite i revakcinišite. Vakcina ne izaziva sterilitet. Ukoliko se neko vakciniše i posle sedam do deset dana sazna da je u drugom stanju, treba da za tri nedelje od prethodne vakcine, ukoliko je naravno zdrava i nema nekih drugih razloga zbog kojih bi se vakcinacija odložila, da se revakciniše, iako se radi o ranoj trudnoći. Američki centar čije preporuke i te kako cenimo i koristimo u svakodnevnoj kliničkoj praksi jasno nam je rekao – trudnice i žene koje su u periodu dojenja i laktacije ne treba obeshrabrivati ako hoće da se vakcinišu. Nemamo nikakvih dokaza. Preko 20.000 vakcinisanih trudnica u Americi nije imalo nikakvih neželjenih reakcija, niti je došlo do bilo kakvih komplikacija.

Ona kao vakcina u trudnoći se ne preporučuje masovno, treba razgovarati sa svakom trudnicom, treba joj objasniti kakvi su potencijalni rizici, proceniti da li je ta trudnica u okruženju gde je virulentnost i epidemiološka situacija takva da bi vakcinacija bila preporučena. Znači sve to uzeti u vid i konačnu odluku svakako će doneti trudnica. Smatramo da po ovim preporukama nema nikakvog razloga da se žene koje doje ne bi vakcinisale. Takođe, koji će biti tip vakcine potpuno je svejedno. Primite vakcinu koju imate, koja vam je dostupna, tu nema nikakve razlike, sve su vakcine efikasne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: