"Kad kažete limfom, ljudima ne zvuči dovoljno opasno, neki ga ne razlikuju od obične prehlade" VIDEO

Danas se obeležava Svetski dan limfoma, a u Srbiji svakog dana dve osobe saznaju da imaju ovu bolest. Za one koji ne znaju šta je limfom, to je rak limfnih čvorova i peti je najučestaliji malignitet na svetu. Jedan od problema je što se ova bolest teško otkriva i simptomi se često mešaju sa ostalim lakšim oboljenjima.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2021.

17:21

Foto: Printskrin/Prva TV

Aleksandri Mladenović iz Udruženja "Lipa" je pre 7 godina dijagnostikovan limfom i sada je dobro.

"Saznavanje dijagnoze je uvek šok, neko se lakše izbori s tim, a neko teže, sve je to individualno. Kad kažete limfom, i dalje mi se čini da ne zvuči dovoljno opasno ljudima", kaže za 150 minuta Aleksandra Mladenović.

Kako kaže, Udruženje je od januara aktiviralo podršku pacijentima i zove se Helper online, a zamisao je da pacijenti pomažu pacijentima, dele iskustva i da volonter iz udruženja pomaže pacijentima.

Pomoć je posebno potrebna ako se uzme u obzir da bolest nema specifične simptome.

"U početku se oseća umor, noćno znojenje, gubitak telesne mase i to su sve neki znaci koji se mogu vezati za mnogo bezazlenije tegobe. Tek kada se pojave uvećani limfni članovi ili se na njima pojavi neka masa koja je malo veća, lekar posumnja na limfom. Prosto ljudi nemaju tu svest da razgraniče još uvek kada je u pitanju limfom, a kada obična prehlada."

Aleksandra Mladenović smatra da bi inovativne terapije zaista mogle da pomognu našim ljudima da se brže izleče i omoguće im kvalitetniji život u toku i nakon lečenja.

Šta ih najviše pitaju pacijenti saznajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: