Stručnjaci otkrili šta se desi ako mesec dana ne perete zube

Učenje o važnosti pravilne oralne higijene počinje već u ranom detinjstvu, a novo istraživanje je otkrilo koliko se zubi mogu oštetiti u samo jednom danu.

Izvor: B92

Subota, 13.03.2021.

21:50

Stručnjaci otkrili šta se desi ako mesec dana ne perete zube
Foto: shutterstock/Syda Productions

Novo istraživanje iz Kine objavljeno u časopisu mBio 9. marta rađeno je na 40 učesnika čija je rutina oralne higijene prekinuta na jedan mesec. Otkrili su da je između 24 do 72 sata nakon napuštanja rutine došlo do naglog smanjenja količine "dobrih oralnih bakterija" zajedno s protivupalnom hemikalijom betainom.

Kako su se dobre bakterije smanjivale, istovremeno je naglo porasla količina "loših bakterija". Istraživači su takođe otkrili značajne količine vrsta bakterija koje se obično nalaze kod bolesnika s periodontitisom (infekcija desni koja može dovesti do gubitka zuba), čak i pre nego što su prisutni bilo kakvi simptomi ovog stanja.

Uz ove bakterijske promene, nakon samo jednog dana preskakanja pranja zuba, dešavaju se i stvarna fizička oštećenja.

"Funkcionalni profili plaka već liče na profile ozbiljne upale desni u roku od 24 sata", pišu autori studije.

Kada dođe do toga, vrlo brzo na zubima mogu početi da nastaju oštećenja koja se ne mogu zaustaviti nastavkom redovnog pranja, piše Best Life.

"Takođe smo otkrili iznenadno 'starenje' bakterija u ustima", rekao je u izjavi viši autor studije XU Đan, direktor Single-Cell Center: "Njihov oralni mikrobiom ostario je otprilike godinu dana za manje od mesec dana."

Dakle, poruka je jasna - čak i ako u poslednje vreme ne izlazite iz kuće ili se ne viđate s puno ljudi, pranje zuba je nešto što nikako ne biste trebali da preskačete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: